Φαράγγι Πατσού (Αγίου Αντωνίου)

Translate English Version

Φαράγγι Πατσού (Αγίου Αντωνίου)

Το όμορφο φαράγγι Πατσού με τη πλούσια βλάστηση είναι γνωστό και ως φαράγγι του Αγίου Αντωνίου λόγω του σπηλαιώδους ναού του Αγίου που υπάρχει εκεί. Βρίσκεται σε υψόμετρο 490 μέτρων στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου, 3 περίπου χιλιόμετρα από το χωριό Πατσός και 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου. Τα νερά του ποταμού που ρέει εντός του φαραγγιού χύνονται στη λίμνη των Ποταμών. Το φαράγγι έχει αξιοπηθεί από τη δασική υπηρεσία και η διάβασή του είναι εύκολη ως ένα σημείο.

Κάτω από το ναό του Αγίου Αντωνίου και δίπλα στο ποτάμι έχουν κατασκευαστεί ξύλινα τραπεζάκια για πικ νικ, μία αυτοσχέδια ψησταριά ενώ στο φαράγγι υπάρχει και παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας. Το φαράγγι είναι ένας μικρός βοτανικός κήπος αφού φιλοξενεί 80 είδη χλωρίδας και 24 είδη πανίδας. Η διάβασή του μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το πυκνό δάσος από πλατάνια και χαρουπιές σε συνδυασμό με το ποταμάκι που το διασχίζει συνθέτουν ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την είσοδο του φαραγγιού. Ακριβώς δίπλα από τη τεράστια σπηλιά που φιλοξενεί το ναό υπήρχε βωμός παγανιστικού ιερού. Το σημείο κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή, όπως αναφέρει επιγραφή, "Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν".  Στο βωμό λάμβαναν χώρα τελετές συνδεδεμένες με τη μινωϊκή λατρεία της φύσης που είχαν ως επίκεντρο το μυστήριο της αλλαγής των εποχών και την ανανέωση του κύκλου της βλάστησης. Στην περιοχή του βωμού έχουν ανακαλυφθεί αρχαία αντικείμενα όπως μικρές αιχμές δοράτων, ιερά κέρατα από άργιλο καθώς και τάματα. Αρχαία τάματα από το συγκεκριμένο ιερό υπάρχουν ακόμη και στο μουσείο της Οξφόρδης.

Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχουν στοιβαγμένες σε μια γωνιά μερικές πατερίτσες και άλλα τάματα όπως μεταλλικές πλάκες που αναπαριστούν μέλη του ανθρώπινου σώματος. Στο εσωτερικό του, δίπλα στις εικόνες του Αγίου, υπάρχουν χαρτάκια, όπου στα ελληνικά καθώς και σε άλλες γλώσσες, είναι γραμμένες παρακλήσεις για να παρασχεθεί ή χάρη ή ευχαριστίες από εκείνους που την έλαβαν. 

Στο φαράγγι υπάρχουν πολλά στενά περάσματα, καταβάσεις και αναβάσεις, που γίνονται άνετα για όποιον έχει καλή φυσική κατάσταση. Η υποβοήθηση με την χρήση σχοινιών, σκαλών και γεφυριών, που έχει τοποθετήσει το δασαρχείο, διευκολύνει τη διάσχιση. Είναι μία καλή επιλογή για κάθε φυσιολάτρη να απολαύσει το φυσικό τοπίο της περιοχής καθώς και για οικογένειες να περάσουν μία όμορφη μέρα μέσα στη φύση.