Φαράγγι Ριντόμου

Translate English Version

Φαράγγι Ριντόμου

Το φαράγγι του Ριντόμου – Κοσκάρακας θεωρείται από τα πιο σημαντικά φαράγγια στον Ελλαδικό χώρο. Ξεκινά από τις κορυφές του Ταϋγέτου (περιοχή Νεραϊδοβούνας, υψόμετρο 2031μ.) και καταλήγει στην όμορφη παραλία της Σάνταβας, στο Μεσσηνιακό κόλπο, δίπλα από τις Κιτριές, μία διαδρομή 25 περίπου χιλιομέτρων. Είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες με επικρατέστερη την ονομασία Ρίντομο στο ανατολικό και υψηλότερο τμήμα του και το όνομα Κοσκάρακα στο δυτικό κομμάτι που οδηγεί στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Χοίρειος Νάπη, προφανώς από τα πολλά αγριογούρουνα που υπήρχαν εκεί. Την εποχή εκείνη το φαράγγι αποτελούσε φυσικό όριο Μεσσηνίων και Σπαρτιατών.

Πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν από τη θέση Πηγάδια και καθώς και από τα Αλτομιρά όπου εξαιρετικά καλντερίμια αποτελούν τη φυσική δίοδο προς το φαράγγι, ενώ πρόσβαση υπάρχει και από τις Γαϊτσές ή από την Κοσκάραγα. Η διαδρομή που προτείνεται είναι από τον οικισμό Πηγάδια, ένα σχεδόν ακατοίκητο σήμερα χωριό. Από εκείνο το σημείο μονοπάτι, χαραγμένο παράλλημα με τη χαράδρα οδηγεί στο Πηγαδιώτικο γεφύρι, το οποίο είναι το ποιό χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο τμήμα και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του φαραγγιού του Ριντόμου. Το πέτρινο γεφύρι έχει δύο τόξα, το ένα πάνω από το άλλο, ενώνοντας τις όχθες του φαραγγιού. Το φαράγγι σε αυτό το σημείο είναι στενό, σαν μία πανύψηλη πύλη που δημιουργούν οι κάθετοι βράχοι. Στο στενότερο του σημείο το πλάτος του είναι δύο μέτρα με 60 μέτρα ύψος. Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να αγγίξει και τους δύο τοίχους ταυτόχρονα. Αυτό είναι και το πιο εντυπωσιακό μέρος του φαραγγιού. Στη συνέχεια, η ρεματιά από τα Πηγάδια ρίχνει τα νερά της από μεγάλο ύψος, δημιουργώντας καταρρακτώδη βροχή.

Η πεζοπορία στο φαράγγι αποτελεί μοναδική εμπειρία, καθώς προσφέρει ένα θαυμάσιο θέαμα με μια πληθώρα γεωλογικών φαινομένων, όπως κατακόρυφες πλαγιές, έντονες πτυχώσεις και ρήγματα στα πολύχρωμα πετρώματα. Κάθετα τοιχώματα εκατοντάδων μέτρων, τεράστιοι ορεινοί όγκοι, μια ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα και η παρθένα φύση τοποθετούν αδιαμφισβήτητα το φαράγγι του Ριντόμου – Κοσκάρακας στην πρώτη θέση μεταξύ των πολλών φαραγγιών του Ταϋγέτου. Πολύ πιθανό στο φαράγγι να συναντήσετε αγριοκάτσικα ενώ σε αρκετά σημεία μικροί καταρράκτες στάζουν από ψηλά και τα βράχια γύρω τους διακοσμούνται από κισσούς. 

Η ασφαλέστερη εποχή του χρόνου για να διασχίσει κάποιος το φαράγγι είναι την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού,οπότε οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τη ‒σχετικά‒ απαιτητική διαδρομή.

 

Σημείωση:

Η διάρκεια πεζοπορίας που αναφέρεται στη σελίδα αφορά τη διαδρομή που ξεκινά από τη θέση Πηγάδια με μήκος διαδρομής τα 8.675 μ.