Φαράγγι Περιστεριώνα

Translate English Version

Φαράγγι Περιστεριώνα

Το Φαράγγι του Περιστεριώνα βρίσκεται στον ποταμό Κράθι, στην Ακράτα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι που το πλάτος στον πυθμένα δεν ξεπερνά τα 5-6 μέτρα ενώ στο στενότερο σημείο του το πλάτος μειώνεται αισθητά στα 2 μέτρα. Οι πανύψηλοι κάθετοι βράχοι και στις δύο πλευρές του, που φθάνουν σε ύψος τα 40-50 μέτρα κόβουν την ανάσα, ενώ τα νερά και οι καταρράκτες δημιουργούν μία μαγική εικόνα.

Ο ποταμός Κράθις, πηγάζει από τον Χελμό και έχει αρκετές πηγές. Η πιο γνωστή από την αρχαιότητα, είναι τα Ύδατα της Στυγός ή Αθάνατο Νερό όπου κατά την παράδοση βαπτίστηκε ο Αχιλλέας για να γίνει άτρωτος. Μια δεύτερη πηγή είναι το Κρυονέρι, στο δάσος της γειτονικής Ζαρούχλας. Τα νερά των δύο αυτών πηγών ενώνονται στο ύψος του οικισμού της Περιστέρας, σχηματίζοντας ένα ενιαίο ποτάμι που διασχίζει το ορεινό τοπίο της περιοχής σχηματίζοντας μαιάνδρους, μικρούς καταρράκτες και το εντυπωσιακό φαράγγι του Περιστεριώνα.

Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσει η πεζοπορία είναι η γέφυρα του Βούτσιμου, κοντά στην Ακράτα. Ακολουθώντας ένα χωματόδρομο και στη συνέχεια ένα κατηφορικό μονοπάτι συναντάμε το ποτάμι. Ακολουθούμε την φορά του και σύντομα εμφανίζεται μπροστά μας η εντυπωσιακή είσοδος του φαραγγιού. Η ομορφιά του φαραγγιού είναι καθηλωτική ενώ στα μέσα περίπου της διαδρομής, νερό πέφτει από ψηλά θυμίζοντας το φαράγγι Πάντα Βρέχει στην Ευρυτανία. Η διάσχιση είναι σχετικά εύκολη και προτείνεται για ενήλικες και για παιδιά άνω των 12 ετών.