Φαράγγι Χάλαρη

Translate English Version

Φαράγγι Χάλαρη

Ένα φαράγγι μοναδικής φυσικής ομορφιάς βρίσκεται στην Ικαρία. Οφείλει το όνομά του στον ποταμό Χάλαρη, ένα μικρό ποτάμι που διατρέχει εγκάρσια το δυτικό τμήμα του νησιού, από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Λίγο μετά τις πηγές του έχει δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Πέζι. Από εκείνο το σημείο ο ποταμός Χάλαρης κινείται μαιανδρικά ανάμεσα σε υψώματα, δημιουργώντας ένα μικρό φαράγγι που διακρίνεται για την ομορφιά του. 

Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μέσης δυσκολίας ενώ το τοπίο κατά τη διάρκεια της διαδρομής εναλλάσσεται. Αλλού είναι σεληνιακό και αλλού καλύπτεται από πυκνή βλάστηση. Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο από εθελοντές της SCI Hellas και την Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας. Η διαδρομή έχει πολλά παρακλάδια και εναλλακτικές. Η συνήθης διαδρομή ξεκινά από τον οικισμό Χριστό. Εναλλακτικά, μπορεί να ξεκινήσει κανείς από το φράγμα, ενώ υπάρχει και διαδρομή canyoning μέσα στο φαράγγι.

Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή μέσα από καταρράκτες όπως αυτός του Χάλαρη, πέτρινα γεφύρια και λιβάδες, μικρές λιμνούλες όπου μπορεί κάποιος να κολυμπήσει και να δροσιστεί. Η έξοδος του φαραγγιού βρίσκεται πάνω από τη δημοφιλή παραλία του Να, εκεί όπου βρίσκεται και ο ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος.

Το φαράγγι του Χάλαρη είναι μία από τις πιο άγριες περιοχές της Ικαρίας και εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ορνιθοπανίδας, ενώ οι εκβολές του ποταμού αποτελούν σταθμό για τα πουλιά κατά την διάρκεια των μεταναστεύσεων. Ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αφού η χλωρίδα και η πανίδα αποτελείται από σπάνια ποικιλομορφία, από προστατευόμενα και ενδημικά είδη.