Φαράγγι Λουκά

Translate English Version

Φαράγγι Λουκά

Το φαράγγι του Λουκά είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα φαράγγια του νομού Λακωνίας. Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Ταΰγετου, πριν από το χωριό Καστόρειο, ανάμεσα στις κορυφές Άγιος Ιωάννης (Ξεροβούνα) και Πυργάκι. Πρόκειται για ένα τεχνικό φαράγγι απίστευτης φυσικής ομορφιάς, που για την διάσχισή του απαιτείται γνώση κατάβασης φαραγγιών (canyoning), καλός εξοπλισμός και καλή φυσική κατάσταση.

Στο φαράγγι υπάρχουν περίπου 35 καταβάσεις και μερικοί καταρράκτες με πιο εντυπωσιακό αυτόν που βρίσκετε πριν την έξοδο και ρίχνει τα νερά του από τα 35 μέτρα. Η είσοδος βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων ενώ η έξοδος σε υψόμετρο 480 μέτρων. Η καλύτερη περίοδος κατάβασης είναι από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο ενώ το καλοκαίρι είναι άνυδρο. Καλό είναι πριν το επισκεφθείτε να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο βουνού Ταϋγέτου, η Λουσίνα.

Για να φτάσετε στο φαράγγι θα πρέπει να σταθμεύσετε έξω από την Μονή της Ζωοδόχου Πηγής και αφού διασχίσετε τον προαύλιο χώρο να ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που μετά από 45’ λεπτά θα σας οδηγήσει στην είσοδο του φαραγγιού. Χαρακτηριστικό σημείο της εισόδου, είναι μία τσιμεντένια υδατοδεξαμενή με τέσσερα σίδερα.