Φαράγγι Κοτσυφού

Translate English Version

Φαράγγι Κοτσυφού

Το φαράγγι Κοτσιφού είναι ένα από τα πολλά φαράγγια του νομού Ρεθύμνου. Με μήκος 1.800 μέτρων, ξεκινάει από το χωριό Κάνεβος Αγίου Βασιλείου και καταλήγει στον Πλακιά. Στο σημείο αφετηρίας του είναι πολύ στενό και το πλάτος δε ξεπερνά τα 10 μετρά, αλλά σταδιακά αυξάνεται. Οι πλαγιές είναι απόκρημνες και φτάνουν σε ορισμένα σημεία τα 600 μέτρα ύψος. Μέσα στο φαράγγι και δίπλα στο δρόμο που διασχίζει ένα μέρος του φαραγγιού, βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη μέσα σε μία βραχώδη κοιλότητα. Υπάρχουν επίσης ερείπια παλιών νερόμυλων καθώς και ο μικρός σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ονουφρίου.

Μετά από μία περίπου ώρας πεζοπορίας στο φαράγγι, βρίσκεται η γέφυρα που ενώνει τα Σέλλια με τη Μύρθιο. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν μεγάλοι ογκόλιθοι που δυσκολεύουν τη πορεία, δεν είναι όμως απροσπέλαστοι. Λίγο πιο πάνω, το φαράγγι ενώνεται με το παραφάραγγο του Μπουτσικά και στο σημείο εκείνο, τους χειμερινούς μήνες σχηματίζεται ένας καταρράκτης ύψους 20 περίπου μέτρων. Τους υπόλοιπους μήνες του έτους, η κοίτη παραμένει ξηρή.

Από το σημείο που βρίσκεται η γέφυρα, τα τοιχώματα του φαραγγιού ανοίγουν και σταδιακά μετατρέπεται σε μία μικρή κοιλάδα. Από τη γέφυρα οι επιλογές που έχουν οι πεζοπόροι ποικίλουν. Αν συνεχίσουν τη πορεία μέσα στη κοίτη, θα βρουν ένα χωματόδρομο που οδηγεί προς τα πίσω, ανάποδα στη ροή του φαραγγιού. Ο χωματόδρομος οδηγεί στις πηγές Κοτσιφού όπου υπάρχει μία μικρή λίμνη. Από το σημείο εκείνο και μετά το ποτάμι έχει νερό όλο το χρόνο, νερό που το εκβάλει στη παραλία του Πλακιά. Η πορεία προς τον Πλακιά είναι δύσκολη αφού γίνεται μέσα στο ποτάμι με τις λυγαριές και τις πικροδάφνες να τη δυσκολεύουν περισσότερο. Μία δεύτερη επιλογή είναι να συνεχίσουν τη πεζοπορία προς τον Πλακιά μέσα από μονοπάτι. Σαφώς η δεύτερη επιλογή είναι πιο εύκολη και ξεκούραστη.