Φαράγγι Μαύρη Σπηλιά

Translate English Version

Φαράγγι Μαύρη Σπηλιά

Αν και λιγότερο γνωστό από το περίφημο φαράγγι Πάντα Βρέχει, το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς είναι εξίσου εντυπωσιακό και όμορφο. Η Μαύρη Σπηλιά βρίσκεται δύο περίπου χιλιόμετρα από το χωριό Προυσός και την Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι και οδηγεί στη σπηλιά ξεκινάει από την Μονή και είναι καλά σηματοδοτημένο. Η διάσχιση του φαραγγιού διαρκεί περίπου 1:15-1:45 λεπτά. Όσοι επιθυμούν μία πιο εύκολη διαδρομή, μπορούν να ξεκινήσουν από το χωριό Προυσός και συγκεκριμένα από τη κρήνη δίπλα στη γέφυρα Προυσού-Τούρνου λίγο έξω από το χωριό. Στο σημείο υπάρχει χώρος στάθμευσης. Το ανηφορικό μονοπάτι σε κάποια σημεία χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού στενεύει αρκετά και δεν υπάρχουν προστατευτικά.

Το μονοπάτι κινείται μέσα σε μία κατάφυτη από έλατα περιοχή, περνά πάνω από ξύλινα γεφύρια ενώ η παρουσία του υγρού στοιχείου είναι εμφανής σε αρκετά σημεία. Κατά μήκος της διαδρομής, δύο καταρράκτες σχηματίζουν φυσικές πισίνες όπου οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν στα αναζωογονητικά νερά τους. Στο τέλος της διαδρομής είναι η Μαύρη Σπηλιά, το σημείο όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι της περιοχής για να κρυφτούν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αλλά και οι αντάρτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μισογκρεμισμένη είσοδος της σπηλιάς πλάτους τριάντα περίπου μέτρων, περιβάλλεται επίσης από πυκνή βλάστηση ενώ και εδώ το νερό προσθέτει έναν ακόμη τόνο το ήδη πανέμορφο τοπίο.

Από τη Μαύρη Σπηλιά ξεκινάει το μονοπάτι “Via Ferrata”, ένα αναρριχητικό μονοπάτι σε απότομη πλαγιά. Είναι ένα από τα ελάχιστα αναρριχητικά μονοπάτια της χώρας, ιδανικό για έμπειρους πεζοπόρους και αναρριχητές. Αρχάριοι περιπατητές και αναρριχητές καλό είναι να το αποφύγουν αφού είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται να υπάρχει έμπειρος οδηγός και ο απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός.

Πρόσβαση

Εάν επιλέξετε τη πρώτη διαδρομή θα πρέπει να κατευθυνθείτε στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας και αφού θαυμάσετε το εντυπωσιακό μοναστήρι με την θαυματουργή εικόνα, να ξεκινήσετε την πορεία σας στο φαράγγι. Αν επιλέξετε την δεύτερη διαδρομή, θα πρέπει πρώτα να περάσετε από το χωριό Προυσός και στη συνέχεια να κατευθυνθείτε προς τη γέφυρα της Καστανιάς. Υπάρχει οδική σήμανση που σίγουρα θα βοηθήσει. Στην αρχή του μονοπατιού, υπάρχουν λιγοστοί πάγκοι για πικνίκ καθώς και μία πηγή με πόσιμο νερό. Η διαδρομή αυτή έχει μήκος ένα περίπου χιλιόμετρο και ο χρόνος πεζοπορίας είναι γύρω στα 30 λεπτά. Όταν επιστρέψετε στο χωριό Προυσός μπορείτε να γευματίσετε στα ταβερνάκια που υπάρχουν εκεί ή να απολαύσετε το καφέ σας κάτω από το μεγάλο πλάτανο στη λιθόστρωτη πλατεία του χωριού.

Η διαδρομή μέχρι την Μαύρη Σπηλιά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η σήμανση είναι αρκετά καλή. Κόκκινα σημάδια στους βράχους βοηθούν ώστε να μην αποκλίνετε από το μονοπάτι. Αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια πεζοπορίας είναι απαραίτητα. Επίσης συνίσταται να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση που αυτά που φοράτε βραχούν. Καλό είναι να βαδίζετε αργά και πάντα με παρέα. Η πεζοπορία ως τη Μαύρη Σπηλιά είναι μία εμπειρία μοναδική. Η φύση είναι εκπληκτική και οι εικόνες που θα αντικρύσετε θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη σας.

Δίκτυο Μοναπατιών

Μ6 Μαύρη Σπηλιά 1 km Εύκολο 0:30'
Μ7 Μονή Προυσού 2,5 km Εύκολο 1:15 - 1:45'