Σπήλαιο Αγγίτη (Μααρα)

Translate English Version

Σπήλαιο Αγγίτη (Μααρα)

Το Σπήλαιο Αγγίτη (Μαάρα) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης. Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δράμας και είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο και το μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο σε όλη τη χώρα. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 12,5 περίπου έχουν χαρτογραφηθεί. Είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος διαδρομών σπήλαιο στην Ελλάδα μετά το σπήλαιο Διρού. Από τα 12,5 χιλιόμετρα που έχουν χαρτογραφηθεί μόνο 500 μέτρα είναι επισκέψιμα. Στα νερά του ποταμού έχουν βρεθεί σπάνια είδη ψαριών όπως η μπριάνα και το τυλινάρι.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην ύπαρξη του σπηλαίου έγινε από τον Γάλλο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Esprit-Marie Cousinéry, ο οποίος περιηγήθηκε στη Μακεδονία για σχεδόν 40 χρόνια. Μετά τη συνταξιοδότησή του, έγραψε ένα βιβλίο για την περιοχή, στο οποίο περιγράφει την επίσκεψή του στο σπήλαιο στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο πρόξενος εισήλθε μόνο στην πρώτη αίθουσα, την οποία ονόμασε «Νυμφαίο», καθώς νόμιζε ότι ήταν τόπος λατρείας των θεών του νερού. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Σ.) το 1952, αλλά μία τεχνική δυσκολία τους ανάγκασε να σταματήσουν μετά από 70 μέτρα. Το 1978, μια ομάδα Γάλλων και Ελλήνων σπηλαιολόγων με καλύτερο εξοπλισμό, έκανε μια νέα προσπάθεια να εξερευνήσει το σπήλαιο. Η Άννα Πετροχείλου, πρόεδρος της Ελληνιστικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εκείνη την περίοδο, πρότεινε την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά μέχρι το 2000, όταν και τελικά το σπήλαιο άνοιξε ως τουριστικό αξιοθέατο.

Η περιήγηση στις αίθουσες γίνεται πάνω σε ένα τεχνικό γεφυράκι που διασχίζει κατά μήκος το σπήλαιο. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες καλύπτουν την οροφή, μερικοί από τους οποίους φτάνουν μέχρι την επιφάνεια του νερού. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένος αριθμός σταλαγμιτών λόγω της συνεχούς ροής του ποταμού στο εσωτερικού του σπηλαίου. Εντυπωσιακό είναι και το σημείο εξόδου του ποταμού από το βουνό. Εκεί υπάρχει μία μικρή αίθουσα γνωστή ως «αίθουσα του τροχού» με διάμετρο 40 μέτρα και ύψος 15 μέτρα. Λόγω του φυσικού ανοίγματος της οροφής της, αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους. Σε ένα μικρό πλάτωμα αυτής της αίθουσας ανακαλύφθηκαν λείψανα της Νεολιθικής Περιόδου (3.000 π.Χ.). Ακριβώς απέναντι υπάρχει υδροτροχός που αντλούσε νερό και το διοχέτευε σε αγωγούς για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της περιοχής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι και η αίθουσα «Ακρόπολη» που αποτελεί τη μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί σε ελληνικό σπήλαιο μέχρι σήμερα. Έχει μήκος 120 μέτρα, πλάτος 65 μέτρα και ύψος 45 μέτρα. Ο διάκοσμος της αίθουσας αυτής είναι εντυπωσιακός, ενώ το ποτάμι που τη διαρρέει δημιουργεί υπόγειες όχθες και βραχώδεις σχηματισμούς. Ένα πραγματικό πανέμορφο και ξεχωριστό σκηνικό που οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν..

Το ποτάμι εξερχόμενο ακολουθεί μία πορεία ανάμεσα σε πλατάνια και πυκνή βλάστηση πριν χύσει τα νερά του στο ποταμό Στρυμώνα, ο οποίος με τη σειρά του εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος, αμέσως μετά την Αμφίπολη. Το σπήλαιο Αγγίτη είναι από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα του νομού Δράμας αλλά και όλης της Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι ανοικτό όλο το χρόνο και οι ώρες λειτουγίας για τη χειμερινή περίοδο είναι 10:30 – 17:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και 10:00 – 16:30 τις Κυριακές και τις αργίες.