Σπήλαιο Δρογκαράτης

Translate English Version

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 χρόνια, όπου ένας δυνατός σεισμός αποκάλυψε την είσοδο σε ένα έργο τέχνης, ένα απίθανο θαύμα ηλικίας άνω των 150 εκατομμύριων ετών, φιλοτεχνημένου σταδιακά από τη φύση.Πορτοκαλί και κίτρινοι σταλακτίτες κρέμονται από την οροφή σαν κουρτίνες, ενώ υαλοειδείς σταλαγμίτες αναδύονται για να σχηματίσουν εξωπραγματικούς θαλάμους.Αρχικά, το σπήλαιο αξιοποιήθηκε από την κοινότητα Χαλιωτάτων, υπό την επίβλεψη της σπηλαιολόγου κας Άννας Πετρόχειλου και από το 1963 είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο. Οι σπηλαιολόγοι που το εξερεύνησαν δεν αποκλείουν να επικοινωνεί και με άλλα σπήλαια που υπάρχουν στη περιοχή, όπως το Σπήλαιο Αγγαλάκι και το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων.
 
Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες έχουν δημιουργηθεί από τη βροχή που έρχεται μέσα από το βραχώδες επίπεδο του σπηλαίου διαβρώνοντάς το και αποθέτοντας τα στοιχεία της γης στην άκρη των σχηματισμών με το πέρασμα των χρόνων. Σταγόνες πέφτουν από τους σταλαγμίτες και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πειράξετε σταγόνες που είναι έτοιμες να πέσουν διότι καταστρέφετε έτσι το σπήλαιο το οποίο χρονολογείται άνω των 100 εκατομμυρίων χρόνων. Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει περίπου κατά ένα εκατοστό κάθε εκατό χρόνια.
 
Η μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου, ονομάζεται «Σάλα της Αποθέωσης» λόγω της τέλειας ακουστικής της. Όταν η Μαρία Κάλλας επισκέφθηκε το σπήλαιο, ενθουσιάστηκε από την ποιότητα του ήχου και θέλησε να τραγουδήσει εδώ. Σύντομα, το έκανε, με λίγες εκατοντάδες ανθρώπων να παρακολουθούν. Από τότε, πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες όπως της Μ. Φαραντούρη και της ηψίφωνου Ειρήνης Καραγιάννη έχουν δώσει παράσταση σε αυτήν την συναρπαστική αίθουσα.
 
Μέσα στο σπήλαιο, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, μια αναζωογονητική απόλαυση μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού. Να είστε προετοιμασμένοι κατά τη διάρκεια κρύων χειμωνιάτικων ημερών! Η θερμοκρασία είναι σταθερή τους 18οC και η υγρασία στο 90%.