Σπήλαιο Δρογκαράτη

Translate English Version

Σπήλαιο Δρογκαράτη

Το σπήλαιο Δρογκαράτη ανακαλύφθηκε περίπου πριν από 300 περίπου χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια ισχυρού σεισμού κατέρρευσε τμήμα του. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Κεφαλονιάς και συγκαταλέγεται στα ομορφότερα ασβεστολιθικά σπήλαια της Ελλάδας. Έχει εξερευνηθεί από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Αρχικά αξιοποιήθηκε από την κοινότητα Χαλιωτάτων, υπό την επίβλεψη της σπηλαιολόγου  Άννας Πετρόχειλου και από το 1963 είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο. Οι σπηλαιολόγοι που το εξερεύνησαν δεν αποκλείουν να επικοινωνεί και με άλλα σπήλαια ή καρστικά έγκοιλα που υπάρχουν στη περιοχή, όπως το Σπήλαιο Αγγαλάκι και το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων. Θεωρείται από τα καταλληλότερα σπήλαια στην Ελλάδα για σπηλαιοθεραπεία.

Το βάθος του σπηλαίου φθάνει 95 μέτρα. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι σταθερή στους 18°C και η υγρασία αγγίζει το 90%. Η κεντρική του αίθουσα είναι πολύ μεγάλη με διαστάσεις 65 x 45 μέτρα και ύψος 20 περίπου μέτρα. Είναι στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και έχει θαυμάσια ακουστική. Για το λόγο αυτό είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα όπου διοργανώνονται συναυλίες στο εσωτερικό του. Εδώ έχει δώσει συναυλία η Μαρία Φαραντούρη αλλά και η υψίφωνος Ειρήνη Καραγιάννη. Ωστόσο, η πρώτη που ενθουσιάστηκε από την ακουστική του σπηλαίου και έδωσε συναυλία παρουσία λίγων ατόμων ήταν η Μαρία Κάλλας. Η αίθουσα του σπηλαίου μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 500 άτομα.

Το σπήλαιο είναι ηλικίας άνω των 150 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης, φιλοτεχνημένου σταδιακά από τη φύση με πορτοκαλί και κίτρινους σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή σαν κουρτίνες, ενώ υαλοειδείς σταλαγμίτες αναδύονται για να σχηματίσουν εξωπραγματικούς θαλάμους. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες έχουν δημιουργηθεί από τη βροχή που έρχεται μέσα από το βραχώδες επίπεδο του σπηλαίου διαβρώνοντάς το και αποθέτοντας τα στοιχεία της γης στην άκρη των σχηματισμών με το πέρασμα των χρόνων. Ένας σταλακτίτης μεγαλώνει περίπου κατά ένα εκατοστό κάθε εκατό χρόνια. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα ζωντανό σπήλαιο καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του. Πτώση σταγόνων από τους σταλαγμίτες παρατηρείται παντού εντός του σπηλαίου. Το εσωτερικό του σπηλαίου χωρίζεται σε δύο αίθουσες, το Βασιλικό Μπαλκόνι, στο εσωτερικό του οποίου κρέμονται ημιδιάφανοι σταλακτίτες και τη μεγάλη αίθουσα που ονομάζεται «Σάλα της Αποθέωσης» λόγω της υπέροχης ακουστικής της.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Σάμη, στη περιοχή των Χαλιωτάτων στη Κεφαλονιά. Είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς. Ανήκει στην ίδια γεωγραφική περιοχή με το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και η επίσκεψη στο σπήλαιο μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με επίσκεψη και στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.