Σπήλαιο Αλιστράτης

Φωτο: © Σπήλαιο Αλιστράτης

Translate English Version

Σπήλαιο Αλιστράτης

Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης και βρίσκεται στη περιοχή Πετρωτό του νομού Σερρών. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διασχίζει την περιοχή της Αλιστράτης στη θέση "Πετρωτό", εμφανιζόταν η Σφίγγα. Ακόμη αναφέρεται ότι ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρίσκεται η Πύλη του Άδη. Η περιοχή που αναφέρει η μυθολογία είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στο τουριστικό Σπήλαιο Αλιστράτης και στα άλλα σπήλαια αυτής.

Σε απόσταση 250 μέτρων από το νότιο μέρος της εισόδου του σπηλαίου, περνά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών - Δράμας. Παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή και νότια σε μικρή απόσταση υπάρχει η κοίτη του ποταμού Αγγίτη, που τα νερά του έχουν διαβρώσει τους ασβεστόλιθους με αποτέλεσμα να σχηματισθεί το φαράγγι του Αγγίτη. Το σπήλαιο, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών.

Η ανάπτυξή του είναι οριζόντια και δαιδαλώδης. Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους δεκαοκτώ βαθμούς χειμώνα - καλοκαίρι, ενώ η υγρασία υψηλή, και σε αυτήν οφείλεται ο πλούσιος σταλακτικτικός και σταλαγμιτικός διάκοσμος. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου - που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο - η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 περίπου χιλιόμετρα. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια.  Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998.

Αποστάσεις:

  • Σπήλαιο Αλιστράτης - Σέρρες: 52,4 χλμ (47 λεπτά)
  • Σπήλαιο Αλιστράτης - Θεσσαλονίκη: 138 χλμ (1 ώρα και 34 λεπτά)
  • Σπήλαιο Αλιστράτης - Δράμα: 29,7 χλμ (34 λεπτά)