Φαράγγι Αγγίτη

Translate English Version

Φαράγγι Αγγίτη

Το φαράγγι του Αγγίτη που αναφέρεται και με τα ονόματα Στενά Πέτρας, Διώρυγα και Βράους, βρίσκεται ανάμεσα στο Παγγαίο και το Μενοίκιο όρος. Είναι μικρό σε μήκος αλλά πολύ εντυπωσιακό. Διακρίνεται για τα κάθετα βράχια του που φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 80 μέτρα και σύμφωνα με μία παράδοση δημιουργήθηκε τεχνητά από τους αρχαίους Μακεδόνες στην προσπάθεια τους να αποξηράνουν την μεγάλη, αρχαία λίμνη Πρασιάδα. Στη πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα βίαιων γεωλογικών ανακατατάξεων που συντελέστηκα στην περιοχή πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο.

Σε διάφορα σημεία του φαραγγιού υπάρχουν βραχογραφίες που αναπαριστούν ιππείς, άγρια ζώα, τοξότες και αφηρημένα σχέδια που ανάγονται στον 5ο αιώνα μ.Χ. Μονοπάτια που ακολουθούν παράλληλα το φαράγγι στα ψηλότερα σημεία του υπάρχουν και στις δύο πλευρές του, ενώ περίπου στη μέση της διαδρομής του υπάρχει μονοπάτι που κατεβαίνει στη κοίτη, περνάει από ένα γεφύρι και ανεβαίνει πάλι πάνω, καταλήγοντας στο σπήλαιο της Αλιστράτης.

Ο ποταμός Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Στρυμόνα. Πηγάζει στα δυτικά της Δράμας ανάμεσα στο Μενοίκιο όρος και στους πρόποδες του Φαλακρού, ακολουθεί νότια πορεία και εισέρχεται στο νομό Σερρών κοντά στο χωριό Συμβολή. Εκεί ο Αγγίτης ποταμός συναντάει τα νερά του Ξηροπόταμου και μαζί με τα νερά από τα Τενάγη των Φιλλίπων ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη στην περιοχή της Αλιστράτης. Στα περισσότερα σημεία, απότομα κάθετα βράχια βυθίζονται στο ποτάμι ενώ σε άλλα έχει δημιουργηθεί παρόχθιο δάσος αποτελούμενο από πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα, σφενδάμια, λεύκες, πασχαλιές και δάφνες. Με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί και αρκετές σπηλιές και καμάρες κατά μήκος της χαράδρας. Το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες είδη ορνιθοπανίδας όπως φιδαετοί, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια, βραχοκιρκίνεζα και μπούφοι.

Η πεζοπορική διαδρομή (Σπήλαιο Αλιστράτης – Φράγμα Συμβολής) μήκους 5,5 χιλιομέτρων είναι απόλυτα βατή (χωματόδρομος, λιθόστρωτος διάδρομος, σκάλες kai φυσικό μονοπάτι) χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και τεχνικές απαιτήσεις. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, δίνοντας στον πεζοπόρο την δυνατότητα να απολαύσει τους “μαιάνδρους” του ποταμού και τα κατακόρυφα βράχια. Βρισκόμενοι στην περιοχή αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο της Αλιστράτης, το σπήλαιο του Ορφέα όπου έρευνες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, έφεραν στο φως ευρήματα (ανθρώπινα οστά και εργαλεία) που μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία από το 3500 π.Χ., τον σταθμό της Αγγίστας, Μακεδονικούς Τάφους καθώς και την παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας μέσα σε ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον.