
Γεωπάρκο Λευκίμης – Φυλακτού
Πρόκειται για το παλαιότερο απολιθωμένο δάσος της χώρας μας που χρονολογείται περίπου στα 30.000.000-40.000.000 χρόνια πριν από σήμερα και περιλαμβάνει σπάνια φυτικά απολιθώματα σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, που τα απωλιθώματα του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος. Εκτιμάται από τους επιστήμονες πως το απολιθωμένο δάσος δημιουργήθηκε εξαιτίας της ηφαιστειακής δράσης που εκτυλισσόταν τότε στην περιοχή.
Τα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου διαλύματα που προέκυπταν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις διαπότισαν το δάσος και απολίθωσαν το σύνολό του: αντικατέστησαν δηλαδή ολόκληρη την οργανική φυτική ύλη με ανόργανη. Η απολίθωση που παρατηρείται στο απολιθωμένο δάσος Φυλακτού θεωρείται τέλεια, καθώς διατηρούνται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ευδιάκριτα όλα τα χαρακτηριστικά των κορμών των δέντρων. Στο δάσος μπορεί ο επισκεότης να θαυμάσει μια βελανιδιά με μήκος περίπου 20 μέτρα και διάμετρο 1,5 μέτρο ηλικίας 35 εκατομμυρίων χρόνων.
Στην περίπτωση του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής, η απολίθωση είναι τέλεια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, δηλαδή οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου από την μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος και το είδος του απολιθωμένου δέντρου.
Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι για να υπάρξουν απολιθωμένοι κορμοί, πρέπει να υπήρχε κάπου κοντά ηφαίστειο, η λάβα του οποίου κατά την έκρηξη, σκέπασε τους κορμούς και προέκυψε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι γνώμες των ειδικών ως προς την ύπαρξη ηφαιστείου στην περιοχή διίστανται: άλλοι λένε ότι το ηφαίστειο βρισκόταν στο διπλανό χωριό Λυκόφη και άλλοι ότι όταν η Σαμοθράκη ήταν ενωμένη με τη Θράκη, η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Σάος του νησιού, είχε σαν αντίκτυπο τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λευκίμμης.
Δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη του κααθώς δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Στο τουριστικό Κέντρο Τυχερού στην είσοδο υου χωριού δίπλα στη λίμνη, υπάρχει μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής. Απολιθωμένα φύλλα κανέλλας, φτέρης, δέντρου του καφέ, του καουτσούκ και προγονικής μορφής της αμπέλου συμπεριλαμβάνονται στα ευρήματα και θεωρούνται σημαντικής αξίας λόγω και της σπανιότητάς τους τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Απέχει 45 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και 6 χιλιόμετρα από το Τυχερό .
GPS Συντεταγμένες 41.02288, 26.20964