Γεωπάρκο Φαρακλό ή Φαλακρό Λήμνου

Translate English Version

Γεωπάρκο Φαρακλό ή Φαλακρό Λήμνου

Το Γεωλογικό Πάρκο Φαλακρού βρίσκεται σε μία περιοχή στη βόρεια Λήμνο σε κοντινή απόσταση από το χωριό Προπούλι, δίπλα στη θάλασσα και τη παραλία της Τρυγής. Χαρακτηρίζεται από διάφορους βραχώδεις χρυσικίτρινους βραχώδεις σχηματισμούς σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ιδιαίτερης γεωμορφολογικής αξίας. Τα φυσικά γλυπτά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα κοσμώντας τον όρμο. Οι ντόπιοι αποκαλούν τους σχηματισμούς «φραγκοκέφαλα», λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σχηματισμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα τρεχούμενης καυτής λάβας, που ανάβλυζε από τα ηφαίστεια, που ήταν ενεργά στο νησί πριν από χιλιάδες χρόνια. Το πιθανότερο όμως είναι ότι πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή ιζηματογενή πετρώματα. Όταν η λάβα ήρθε σε επαφή με το θαλασσινό νερό ψύχθηκε και σχημάτισε αυτούς τους περίεργους κα εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού προσελκύει πλήθος επισκεπτών για την μοναδικότητά του. Ο δρόμος για το Γεωλογικό Πάρκο περνάει μέσα από το χωριό Προπούλι. Από εκεί ξεκινάει χωματόδρομος που οδηγεί στη περιοχή του πάρκου. Στο χωριό υπάρχει σήμανση που θα βοηθήσει τον επισκέπτη.