Μέγδοβας (Ταυρωπός)

Translate English Version

Μέγδοβας (Ταυρωπός)

Ο Ταυρωπός ποταμός, συχνά αναφέρεται και ως Μέγδοβας, ενώ το αρχαίο του όνομα είναι Κάμπυλος από τις πολλές καμπύλες που κάνει στο διάβα του. Πηγάζει από τα Καρδιτσιώτικα Άγραφα, στο δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας. Ρέει το νομό Καρδίτσας και στο μεγαλύτερο μέρος του το νομό Ευρυτανίας. Κοντά στις πηγές του, δημιουργήθηκε το 1960 η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, η οποία ονομάζεται επίσης και Λίμνη Ταυρωπού ή Μέγδοβα.

Τα δύο κύρια ρέματα που σχημάτιζαν τον ποταμό τώρα εκβάλουν στη λίμνη. Από εκείνο το σημείο ο ποταμός κινείται νότια, μέσα σε πυκνό παραποτάμιο δάσος και εισέρχεται στην Ευρυτανία. Συνεχίζει παράλληλα με τα Άγραφα οριοθετώντας την μεγάλη οροσειρά της Νότιας Πίνδου από τα ανατολικά και στη συνέχεια σχηματίζει διαδοχικούς μαιανδρισμούς ανάμεσα στον Τυμφρηστό και τα Άγραφα, εκβάλοντας στη λίμνη των Κρεμαστών. Πριν τη κατασκευή της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών το 1967, ο Ταυρωπός ήταν παραπόταμος του Αχελώου.

Η κοίτη του ποταμού είναι μεγάλη σε πλάτος φτάνοντας σε κάποια σημεία μέχρι και τα 600. Με το λιώσιμο των χιονιών, ο ποταμός γίνεται ιδιαίτερα ορμητικός. Πρόκειται για ένα ποτάμι που ρέει σε μια από τις πιο άγριες περιοχές της Ελλάδας περνώντας κάτω από πέτρινα γεφύρια,δίπλα σε παλιούς νερόμυλους και μικρά παραδοσιακά χωριά. 

Το ποτάμι είναι πλούσιο σε χλωρίδα αφού γύρω του αναπτύσσονται άγρια δάση ελάτης και στις όχθες του διάφορα φυλλοβόλα πλατύφυλλα. Πλούσια και η ορνιθοπανίδα αφού τα πυκνά δάση προσελκύουν μεγάλο αριθμό πουλιών. Ο Ταυρωπός είναι ένα ποτάμι που θέλει προσοχή στην εξερεύνηση του, καθώς μετά από μεγάλες νεροποντές γίνεται πραγματικά επικίνδυνος.

Σε διάφορα τμήματα του ρου του ποταμού εταιρείες εναλλάκτικού τουρισμού δραστηριοποιούνται στην κατάβαση rafting του ποταμού. Η κατάβαση rafting γίνεται στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα του Γαβρενίτη (Δάφνης) μέχρι την βάση του Παρκιού. Η διαδρομή με βαθμό δυσκολίας 2, περνάει από το παλιό πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης και έχει μήκος περίπου 10 χλμ.

Πέτρινα Γεφύρια