Πηγές Αγίας Βαρβάρας

Translate English Version

Πηγές Αγίας Βαρβάρας

Η Δράμα είναι μια πόλη που χτίστηκε πάνω σε νερά, οι κεντρικές πηγές των οποίων βρίσκονται στο πάρκο της Αγία Βαρβάρας. Τα πεντακάθαρα νερά των φημισμένων πηγών έχουν ενδιαφέρον ζωικό πλούτο αφού μπορούμε να διακρίνουμε καραβίδες και μικρές μπριάνες, ενώ στα πιο ορμητικά νερά υπάρχουν πέστροφες και ποταμοκέφαλοι.

Μέσα στα νερά υπάρχουν θεμέλια ενός κτίσματος που σύμφωνα με την παράδοση είναι τα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, την οποία οι Τούρκοι γκρέμισαν όταν κατέλαβαν την πόλη και θέλησαν στην θέση της να χτίσουν τζαμί. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ αφού άρχισε να αναβλύζει νερό στην περιοχή με αποτέλεσμα τα θεμέλια να καλυφθούν με νερό.

Γύρω από τις πηγές απλώνεται ένα αστικό πάρκο που αποτελεί και ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης. Στην περιοχή ανέβλυζαν από πάντα πηγές και είναι περίφημη η περιγραφή της από τον Τούρκο περιηγητή Ελβιά Τσελεμπί που την επισκέφτηκε τον 17ο αιώνα: «Τέτοια περιοχή με πηγές και λιμνούλες δεν υπάρχει ούτε στη Ρούμελη, ούτε στην Περσία, ούτε στο Μπλάχ, ούτε στη Βοθχάρα, ούτε στο Χαρασάν, ούτε στη Γερμανία. Από εκατό πηγές αναβλύζουν κρυσταλλένια νερά και από τη μεγάλη δεξαμενή τρέχουν σε μικρότερες».

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλές πηγές, τα νερά των οποίων κατευθύνονται έξω από την πόλη και εκβάλουν στον ποταμό Αγγίτη. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο όπου οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν την βόλτα τους και να χαλαρώσουν.