Πηγές Βοϊδομάτη

Translate English Version

Πηγές Βοϊδομάτη

Οι πηγές του Βοϊδομάτη βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό Βίκος στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία το φαραγγιού. Κάτω από τον χαρακτηριστικά διογκωμένο βράχο με την περίεργη ονομασία «Αγκαστρωμένη» αναβλύζει από τη γη πεντακάθαρο, πόσιμο νερό. Εκεί δίπλα υπάρχει και το γραφικό εκκλησάκι της Μονής της Παναγίας του Βίκου, το οποίο χτίσθηκε το 1783.

Το ποτάμι και το γύρω οικοσύστημα βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματά του. Ιδιαίτερα το κομμάτι που ξεκινάει από τις πηγές και καταλήγει στο γεφύρι της Αρίστης, είναι από τις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου πολλά ζώα και φυτά βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο.

Η διαδρομή για τις πηγές ξεκινάει από την είσοδο του χωριού Βίκο μπροστά από την παραδοσιακή θολωτή βρύση. Εκεί υπάρχει πινακίδα με πληροφορίες για όλες τις διαδρομές που ξεκινούν από εκείνο το σημείο. Η διαδρομή προς τις πηγές και το Μοναστήρι της Παναγίας είναι περίπου 40 λεπτά και το μονοπάτι είναι καλντερίμι. Κατά τακτικά διαστήματα υπάρχουν πεζούλια ξεκούρασης και παρατήρησης. Από το παρατηρητήριο «Ράχη» στο Βίκο μπορεί ο επισκέπτης να έχει μία εικόνα της διαδρομής που θα ακολουθήσει. Από εκεί διακρίνετε τόσο το Μοναστήρι της Παναγίας όσο οι πηγές του Βοϊδομάτη στη θέση «Πόρος».

Ακριβώς δίπλα στις πηγές σώζονται ερείπια από τη βάση πέτρινου τοξωτού γεφυριού που ένωνε τις δυο όχθες του ποταμιού πριν αυτό γκρεμιστεί από κορμό δέντρο που έφερε πριν από πολλά χρόνια το ισχυρό ρεύμα του ποταμού.