Πηγές Κρύας

Translate English Version

Πηγές Κρύας

Οι Πηγές Κρύας βρίσκονται στις νότιες παρυφές της πόλης της Λειβαδιάς. Το ποτάμι που κυλάει στο συγκεκριμένο μέρος είναι ένα από τα δύο στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα. Πρόκειται για τον ποταμό Ερκύνα που πήρε το όνομα από την ομώνυμη νύμφη, (το άλλο ποτάμι με θηλυκό όνομα είναι η Νέδα  που βρίσκεται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας).
 
Το βουνό πάνω από τη Λιβαδειά είναι ο Ελικώνας, ενώ κοντά βρίσκεται και ο γνωστός Παρνασσός, ο οποίος φαίνεται όταν προσεγγίζει κανείς την πόλη. Σε μικρή απόσταση από τις Πηγές Κρύας βρίσκονταν στην αρχαιότητα το μαντείο Τροφωνίου, το οποίο λειτουργούσε και ως προπομπός για το μαντείο των Δελφών. Μέσα στο ποτάμι υπάρχει μία προτομή της νύμφης, ωραίο εύρημα για να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης την ιστορία.
 
Η περιοχή είναι αρκετά αξιοποιημένη, ενώ ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά. Τα δέντρα παρέχουν πλούσιο ίσκιο, ο δήμος έχει εγκαταστήσει αρκετά παγκάκια και τα δρομάκια είναι σε μεγάλο βαθμό πλακόστρωτα. Αρκετά μικρά γεφυράκια ή κατασκευές ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού. Μικροί καταρράκτες, αιωνόβια πλατάνια και νερόμυλοι πλαισιώνουν το τοπίο, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη γαλήνια σε μία άλλη εποχή.
 
Άλλα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή των Πηγών Κρύας είναι το μαντείο Τροφωνίου (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό), το πέτρινο θέατρο της Κρύας, οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, κομμάτι του βυζαντινού κάστρου και άλλα. Αν κανείς έχει όρεξη για περπάτημα, μπορεί να φτάσει μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ απ’ όπου μπορεί να απολαύσει τη θέα προς τη Λιβαδειά, το κάστρο και το ρολόι της πόλης και την ευρύτερη περιοχή.
 
Και από τις δύο όχθες της Ερκύνας υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τα περίφημα σουβλάκια, με αρχιτεκτονική που σέβεται το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό. Ανάλογα με τον καιρό μπορεί κανείς να καθίσει έξω ή μέσα για να απολαύσει το ποτάμι και τους μικρούς καταρράκτες, με την ηρεμία που αναλογεί στο μέρος. Η στάθμευση είναι σχετικά εύκολη, εκτός εάν υπάρχει κάποια εκδήλωση στην περιοχή. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν τις Πηγές Κρύας ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, μιάμιση ώρα μόνο από την Αθήνα. 
 
Αξιοθέατα
 
1. Το Μαντείο του Τροφωνίου
2. Το Πέτρινο Θέατρο της Κρύας
3. Οι Αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης
4. Η εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ
5. Το Κάστρο της Λιβαδειάς
6. Το Ρολόι της Λιβαδειάς