Πηγές Αγίου Γεωργίου

Translate English Version

Πηγές Αγίου Γεωργίου

Οι Πηγές Αγίου Γεωργίου βρίσκονται κοντά στο ομώνυμο χωριό του νομού Πρεβέζης. Εκεί στις πλαγιές του Ξηροβουνίου και μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, υπάρχει μία από τις πηγές του ποταμού Λούρου. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση «στη φυσική αψίδα που σχηματίζουν τα βράχια, 3 χιλιόμετρα πριν από τη Φιλιππιάδα, στην εθνική οδό Ιωαννίνων Πρέβεζας, οι κάτοικοι της περιοχής είδαν τον Αϊ-Γιώργη να καλπάζει πάνω σε ένα φτερωτό άλογο κυνηγώντας τον δράκο και ο ‘Άγιος έδωσε την ευλογία του στον τόπο. Από τότε, νερό άρχισε να αναβλύζει, μέσα από τη γη, στο χωριό, στο οποίο οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα του Αγίου, για να τον τιμήσουν.»

Το νερό αναβλύζει με ορμή μέσα από ένα σπήλαιο και υδροδοτεί τους νομούς ‘Αρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που αξιοποίησαν το νερό και δημιούργησαν το Υδραγωγείο της Νικοπόλεως, ένα κολοσσιαίο έργο της αρχαιότητας, απομεινάρια του οποίου διασώζονται ως σήμερα.

Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου, γύρω από τις πηγές έχει δημιουργηθεί ένα θαυμάσιο πάρκο αναψυχής, με παγκάκια, ψησταριές και τραπεζάκια ανάμεσα σε πλατάνια. Σε κοντινή απόσταση έχουν κατασκευαστεί νεροτριβές, νερόμυλοι και μαντάνια που δέχονται το ορμητικό νερό μόλις βγαίνει από τη σπηλιά ενώ χαμηλότερα, στην κοίτη του ποταμού, λειτουργεί το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λούρου.