Καταρράκτες Νέδας

Translate English Version

Καταρράκτες Νέδας

Η Νέδα είναι ποτάμι της Πελοποννήσου, με μήκος 32 χιλιομέτρων, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, το οποίο πηγάζει από το όρος Λύκαιο και εκβάλλει στο Ιόνιο μεταξύ Κυπαρισσίας και Ζαχάρως. Στο μεγαλύτερο τμήμα, διασχίζει μια χαράδρα με πλούσια βλάστηση, ενώ κατά μήκος του δημιουργούνται καταρράκτες και μικρές φυσικές λίμνες. Ο μεγαλύτερος από αυτούς βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία και το ύψος του φτάνει τα 25 μέτρα, προκαλώντας την έκπληξη και το θαυμασμό στους επισκέπτες.

Το κοντινότερο χωριό στους καταρράκτες της Νέδας από την πλευρά της Μεσσηνίας είναι η Πλατανιά. Ο δρόμος φτάνει μέχρι το χωριό και στη συνέχεια γίνεται χωματόδρομος, βατός για συμβατικά αυτοκίνητα. Στο τέλους του χωματόδρομου υπάρχει χώρος στάθμευσης. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό πέτρινο γεφύρι, σημείο απ' όπου ξεκινάει και το σημαδεμένο, ανηφορικό μονοπάτι, 600 περίπου μέτρων για τους καταρράκτες. Η πεζοπορία για τον πρώτο μικρό καταρράκτη διαρκεί περίπου '15 και χρειάζεται προσοχή καθώς το μονοπάτι είναι στενό με γλιστερές πέτρες και δεν έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα. Απαραίτητο ο επισκέπτης να φοράει κατάλληλα παπούτσια.

Συνεχίζοντας τη πεζοπορία για άλλα '5 περίπου λεπτά, και αφού διασχίσουμε τη μεταλλική γέφυρα φτάνουμε στο μεγάλο καταρράκτη και στη φυσική λίμνη που σχηματίζει. Λίγο πριν το μεγάλο καταρράκτη, υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι της Παναγίας.

Οι καταρράκτες της Νέδα είναι πολύ δημοφιλής προορισμός και συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καλό είναι να αποφεύγετε η επίσκεψη σε περίοδο τουριστικής αιχμής.