Φάρος Αρμενιστής

Translate English Version

Φάρος Αρμενιστής 8170

Ο φάρος Αρμενιστής κατασκευάστηκε το 1891 στη θέση Βουρβούλιακας (βρυκόλακας), στη περιοχή Φανάρι της Μυκόνου. Αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και φωτοβολία 23 ναυτικά μίλια. Ο μηχανισμός του φάρου είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία SAUTER LEMONIER και λειτούργησε μέχρι το 1983. Το φωτιστικό μηχάνημα ήταν το πιο σύγχρονο της εποχής και είχε βραβευτεί στη διεθνή έκθεση του Παρισιού. Ο φάρος της Μυκόνου ήταν από τους πρώτους που είχε τη τύχη να εξοπλιστεί με το πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή μηχανισμό. Σήμερα ο μηχανισμός αυτός εκτίθεται στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου Μυκόνου που βρίσκεται στη θέση Τρία Πηγάδια στο κέντρο της πόλης. Αφορμή για τη κατασκευή του φάρου ήταν το ναυάγιο του βρετανικού ατμόπλοιου “Volta” που έπλεε στο στενό πέρασμα Τήνου και Μυκόνου και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 ναυτικοί. Τη κατασκευή ανέλαβε Γάλλος μηχανικός συνεργαζόμενος με Έλληνα εργολάβο και τα υλικά για την κατασκευή ξεφορτώθηκαν στη παραλία «Χουλάκια» της Μυκόνου. Το 1927 ο μηχανισμός του φάρου αναβαθμίζεται και από τα 23 ναυτικά μίλια φωτοβολίας, φθάνει τα 35 ναυτικά μίλια.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Οι Γερμανοί τον είχαν μετατρέψει σε παρατηρητήριο ενώ κατά την αποχώρησή τους από το νησί συνελήφθησαν από μία ομάδα νεαρών Μυκονιωτών που ανήκαν στην αντιστασιακή ομάδα «ΑΕΡΑ». Ένας μάλιστα εκ των Γερμανών στρατιωτών ήρθε σε επαφή πολλά χρόνια αργότερα με ένα από τα αγόρια που τον είχαν συλλάβει. Ο Γερμανός θέλησε να τον ευχαριστήσει γιατί με τη σύλληψή του δε βρέθηκε σε άλλο πεδίο πολέμου με αποτέλεσμα να σωθεί η ζωή του. Έτσι μία φιλία δημιουργήθηκε μεταξύ του Γερμανού και του Κώστα Ζουγανέλη που εκείνη τη περίοδο ήταν δήμαρχος Μυκόνου.

Ο φάρος επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου και πάλι με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1985 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10δλ και φωτοβολία 22 ναυτικά μίλια. Τότε αποχωρεί και ο τελευταίος φαροφύλακας Δημήτρης Κοντοδήμος και ο φάρος εγκαταλείπεται αφού πλέον είναι πλήρως αυτοματοποιημένος. Το συγκρότημα αποτελείται από μια τετράγωνη οικία, αποτελούμενη από τέσσερα υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, λουτρό, τουαλέτα, αποθήκη και μια αποθήκη εκτός κτιρίου. Ο πύργος είναι οκτάγωνος με ύψος 19 μέτρα , πάχος 0,50 μέτρα και διάμετρο 3 μέτρα. Το κτίριο περιβάλλεται από μαντρότοιχο ύψους 1 μέτρο και πάχους 0,50 μέτρων. Στην οικία διέμεναν οι φαροφύλακες πολλές φορές μαζί με τις οικογένειές τους. Για τη λειτουργία του φάρου εργάζονταν 3-6 φαροφύλακες σε βάρδιες.

Ο φάρος βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι στην βορειοδυτική πλευρά της νήσου, σε εστιακό ύψος 184 μέτρων και σηματοδοτεί το στενό θαλάσσιο πέρασμα Τήνου-Μυκόνου. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς από τον λιμένα Μυκόνου μέσω επαρχιακού δρόμου, από τα οποία τα τελευταία 3 χιλιόμετρα είναι χωμάτινος σε μέτρια κατάσταση. Ο φάρος αν και εγκαταλειμμένος συνεχίζει να είναι από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του νησιού. Αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Μυκόνου και προσφέρει φανταστική θέα προς το νησί της Τήνου. Προσφέρεται για όμορφες φωτογραφίες και χαλάρωση με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.