Φάρος Απολυτάραις

Translate English Version

Φάρος Απολυτάραις 2470

Πρωτολειτούργησε το 1926 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και υπέστη πολλές ζημιές. Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε με την τοποθέτηση προσωρινού φανού ασετιλίνης, ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1953 όπου και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου και τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα πετρελαίου. Το 1983 αυτοματοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ηλιακό, με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές ανά 15δλ και φωτοβολία 17ν.μ.

Το κτίριο είναι μια ισόγειος οικία, αποτελούμενη από τέσσερα δωμάτια, μια κουζίνα, δύο αποθήκες, ένα WC και ένα κλίβανο. Ο πύργος είναι λιθόκτιστος, στρογγυλός, συνεχόμενος της οικίας, διαμέτρου εσωτερικός 2,20m και εξωτερικός 5,20m και ύψους 8,5m. Βρίσκεται στην νότια πλευρά της νήσου Αντικυθήρων, 80m μέσα από την άκρη της θάλασσας και σε εστιακό ύψος 40m.

Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με πλωτό σκάφος 3ν. μίλια από τον κεντρικό λιμένα ή από μονοπάτι 2,30 ώρες περίπου με τα πόδια.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.