Φάρος Αργυρόνησος

Translate English Version

Φάρος Αργυρόνησος 5515

Ο φάρος Αργυρόνησος κατασκευάστηκε το 1899 και αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή εναλλασσόμενη με μια ερυθρή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 16 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και επαναλητούργησε το 1945 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας και πάλι το πετρέλαιο. Το 1987 αυτοματοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ηλιακό με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 5 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 16 ναυτικά μίλια.

Η κατασκευή αποτελείται από την οικία του φύλακα και τον πύργο. Η ισόγειος οικία έχει 3 δωμάτια, χωλ, κουζίνα και αποθήκης. Ο πύργος είναι συνεχόμενος της κατοικίας, λιθόκτιστος, κυκλικός, ύψους 7 μέτρων. Ο φάρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού Αργυρόνησος, στον Ευβοϊκό Κόλπο, στην άκρη της βόρειας εισόδου του διαύλου Ωρέων σε εστιακό ύψος 35 μέτρων. Η Αργυρόνησος είναι μία μικρή νησίδα η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ιδιόκτητη (ανήκει στην οικογένεια Κρίτσι) εκτός από ένα μικρό τμήμα στην ανατολική πλευρά που ανήκει στο Δημόσιο, πάνω στο οποίο είναι κτισμένος ο φάρος.

H πρόσβαση στον φάρο γίνεται με πλωτό σκάφος από τη Γλύφα και τον Άγιο Δημήτριο ή από τη μεριά της Βόρειας Εύβοιας από τη θέση Κανατάδικα. Από το φάρο, η θέα προς τον Παγασητικό  στα βόρεια αλλά και των στενών των Ωρεών και των παραλιών της Βόρειας Εύβοιας στα νότια είναι μαγευτική. Το 2001, το κτήριο του φάρου και ο παλαιός υφιστάμενος εξοπλισμός χαρακτηρίστηκαν ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και ορίστηκε ζώνης προστασίας τα 100 μέτρα.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.