Φάρος Κρανάη

Φωτο: © Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού

Translate English Version

Φάρος Κρανάη 2350

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1859 και αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και φωτοβολία τα 15 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός όπως άλλωστε οι περισσότεροι φάροι στον ελλαδικό χώρο και επαναλειτούργησε το 1945 στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του φαρικού δικτύου αφού πρώτα επισκευάστηκε από τις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι το 2002  λειτουργούσε με ασετιλίνη με χαρακτηριστικό τρεις λευκές αναλαμπές ανά 18 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 9 ναυτικά μίλια. Στη συνέχεια αυτοματοποιήθηκε και άρχισε να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και από το 2004 λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

Το φαρικό συγκρότημα αποτελείται από ισόγειο οικία όπου διαμένει ο φαροφύλακας και λιθόκτιστο οκταγωνικό πύργο ύψους 16 μέτρων. Η οικία του φαροφύλακα περιλαμβάνει καθιστικό, δύο δωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα. Ο πύργος εσωτερικά είναι κυκλικός με διάμετρο 1.60 μέτρα και βρίσκεται σε εστιακό ύψος 25 μέτρων. O φάρος βρίσκεται σε βραχώδη περιοχή στην ανατολική άκρη της νησίδας Μάραθο ή Κρανάη,  500 μέτρα από το λιμάνι του Γυθείου. Είναι περιφραγμένος και στην είσοδο υπάρχει καγκελόπορτα ύψους  1.5 μέτρου. Στο ισόγειο του φάρου λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο Μάνης ενώ στο περιβάλλοντα χώρο έχουν δημιουργηθεί χώροι αναψυχής. Το κτήριο του φάρου έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 342/Β/10-4-1998).

Φωτογραφία: Υπηρεσία Φάρων Πολεμικού Ναυτικού

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.