Φάρος Αλεξανδρούπολης

Translate English Version

Φάρος Αλεξανδρούπολης

Στο Φαροδείκτη του 1977 αναφέρεται σαν έτος αφής το 1880. Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης κατασκευάστηκε από τη Γαλλική εταιρεία για το Οθωμανικό Κράτος και προστέθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο κατόπιν των Συνθηκών Νεϊγύ και Σεβρών (27 Νοεμβρίου 1919 και 10 Αυγούστου 1920 αντίστοιχα). Χτίστηκε στο σημερινό λιμάνι της πόλης, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας και της πελαγοδρομίας για τους ντόπιους ναυτικούς και ναυτιλομένους που ταξίδευαν στην περιοχή του Ελλήσποντου. Τα εγκαίνια έγιναν την 1η Ιουνίου 1880 και από τότε λειτουργεί χωρίς διακοπή.  

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου επαναλειτούργησε το 1946 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1974 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1980 όπου και αυτοματοποιήθηκε, με χαρακτηριστικό τρεις λευκές αναλαμπές ανά 15 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 24 ναυτικά μίλια.

Βρίσκεται δυτικά του λιμανιού, χτισμένος πάνω σε κυλινδρικό βάθρο σε εστιακό ύψος 27 μέτρων. Ο πύργος είναι κυκλικός, λιθόκτιστος με ύψος 18 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους ψηλότερους φάρους της Ελλάδας. Διαθέτει οικία φαροφυλάκων και βρίσκεται εντός της πόλεως της Αλεξανδρούπολης, αποτελώντας το κύριο ορόσημο της πόλης. Στο εσωτερικό του έχει 98 σκαλοπάτια που οδηγούν στο θάλαμο του φανού ενώ το πάνω μέρος του είναι ελασμάτινο με 10 σειρές από υαλοπινάκες. Στην είσοδο του φάρου έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με το ιστορικό του φάρου, που τοποθετήθηκε εκεί το 1994, από το Σύλλογο Αρχαιόφιλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου. Ο φάρος λειτουργεί υπό την άμεση επιτήρηση της Υπηρεσίας Φάρων και είναι ένας από τους λίγους επιτηρούμενους φάρους που υπάρχουν σήμερα στο Φαρικό Δίκτυο

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.