Φάρος Αρκίτσας

Translate English Version

Φάρος Αρκίτσας 5670

Ο φάρος της Αρκίτσας λειτούργησε  το 1906 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές που εναλλάσσονται με μια σταθερή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 14 ναυτικά μίλια. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1977 τα φωτιστικά μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό δυο λευκές αναλαμπές ανά 5 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 19 ναυτικά μίλια.

Το κτίριο αποτελείται από λιθόκτιστο εξωτερικά τετράγωνο και εσωτερικά κυκλικό πύργο ύψους 15 μέτρων, συνεχιζόμενο επί της ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η οικία αποτελείται εξ ενός διαδρόμου, τριών υπνοδωματίων και τουαλέτας. Εξωτερικά της ισόγειας κατοικίας υπάρχουν δύο οικήματα. Το ένα λειτουργεί ως κουζίνα και το άλλο ως αποθήκη υλικών του φάρου. Ο φάρος βρίσκεται σε εστιακό ύψος 17 μέτρων, δύο περίπου χιλιόμετρα από τη πλατεία του χωριού και 50 μέτρα από την ακτή. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου κατά μήκος της ακτής που οδηγεί είσοδο του φάρου. Από τη πλευρά της θάλασσας, ο χώρος είναι περιφραγμένος όπως και από τη πλευρά της εισόδου. Η είσοδος στο κοινό απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων ώστε το κοινό να ενημερωθεί για τη συμβολή των φάρων στη ναυσιπλοΐα, τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία τους καθώς και τη συμβολή των φάρων στη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.