Φάρος Δρέπανο

Translate English Version

Φάρος Δρέπανο 1330

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1880 και λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε από τους Γερμανούς και παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου αφού πρώτα επισκευάστηκε από το Ελληνικό Ναυτικό. Το 1979 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 10 ναυτικά μίλια. Το εστιακό του ύψος είναι 8,5 μέτρα. Αποτελείται από λιθόκτιστο, στρογγυλό πύργο, ύψους 9,6 μέτρων, επί ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η οικία αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, τουαλέτα και εξωτερικούς βοηθητικούς χώρους.

Ο φάρος βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι της Πελοποννησιακής ακτής, μεταξύ των χωριών Αραχωβίτικα και Ψαθόπυργος, 12 περίπου χιλιόμετρα από τη Πάτρα. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω ασφαλτωμένου δρόμου από το Χωριό Δρέπανο. Ο δρόμος έχει μήκος 1.500 περίπου μέτρα με τα τελευταία 200 μέτρα να είναι χωμάτινος. Το κτιριακό συγκρότημα είναι περιφραγμένο και η αμμώδης παραλία δίπλα στο φάρο αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του kitesurf.

 

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.