Κατάκολο

Translate English Version

Κατάκολο 2090

Πρωτολειτούργησε το 1865 . Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1946, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε. Το 1978 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

Το κτίριο είναι μια υπερυψωμένη ισόγειος οικία, αποτελούμενη εξ ενός διαδρόμου (χολ) και τεσσάρων υπνοδωματίων. Κάτωθι του ενός δωματίου υπάρχει αποθήκη καλυπτόμενης επιφάνειας 112,5 m². Λιθόκτιστος πύργος εξωτερικά τετράγωνος, εσωτερικά κυκλικός, διαμέτρου 2m, ύψους 11m. Πλησίον της οικίας υπάρχει οίκημα αποτελούμενο από μία κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία και WC, καλυπτόμενης επιφάνειας 35m².

Πολύ καλός, ασφαλτωμένος δρόμος φτάνει μέχρι έξω από τον φάρο, ενώ τα τελευταία 100 μέτρα περίπου είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση. 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.