Ένας εμβληματικός πέτρινος φάρος του Ιονίου Πελάγους
Ο Φάρος της Καυκαλίδας λειτούργησε για πρώτη φορά το 1906 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σκαρδαμύσσο με ένα τομέα ερυθρό και φωτοβολία τα 14 ναυτικά μίλια. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1990 έγινε αυτοματοποίηση του φάρου και μετατροπή του σε ηλιακό με χαρακτηριστικό αναλάμπων λευκό με μία δέσμη ερυθρή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 12 ναυτικά μίλια για το λευκό και τα 9 ναυτικά μίλια για το ερυθρό.
Η κατασκευή αποτελείται από ισόγειο οικία αποτελούμενη από 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, χολ (διαδρόμου) με συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια 82τμ². Μέχρι το 1981, η οικία είχε φιλοξενήσει 6 φαροφύλακες, ενώ μετά εγκαταλείφθηκε. Ο πύργος είναι πέτρινος, τετράγωνος εξωτερικά, ενώ εσωτερικά είναι κυκλικός διαμέτρου 2,2 μέτρων. Το συνολικό ύψος του πύργου είναι 15 μέτρα. Πλησίον της οικίας υπάρχει οίκημα λιθόκτιστο αποτελούμενο από αποθήκη και WC.
Ο φάρος βρίσκεται στη βραχονησίδα Καυκαλίδα σε εστιακό ύψος 19 μέτρων δυτικά του ακρωτηρίου Χελωνάτα ή Γλαρέντζα της νήσου Καυκαλίδα, λίγο έξω από τη Κυλλήνη. Στη στεριά απέναντι, δεσπόζει το Κάστρο Χλεμούτσι, ενώ από την άλλη πλευρά προβάλει ο Αίνος, το μεγαλύτερο βουνό της Κεφαλονιάς καθώς και τα βουνά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τη παράδοση, η μικρή νησίδα του Ιονίου επάνω στην οποία βρίσκεται ο φάρος, συνδεόταν με τη ξηρά με μία λωρίδα γης, ωστόσο με τη πάροδο του χρόνου, αυτή διαβρώθηκε και δημιουργήθηκαν αβαθή ύδατα. Σήμερα η πρόσβαση στη νησίδα είναι εφικτή με βάρκα.
Το κτίριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοΐας. Το παλαιό κτίριο του φάρου έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Κάστρου Κυλλήνης για επισκευή και αναπαλαίωση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι επάνω στο νησάκι της Καυκαλίδας υπάρχουν ερείπια παλαιού παλαιοχριστιανικού ναού και Ρωμαϊκοί τάφοι.
Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/ του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.
Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.














































