Φάρος Καυκαλίδα

Translate English Version

Φάρος Καυκαλίδα 2070

Πρωτολειτούργησε το 1906 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σκαρδαμύσσο με ένα τομέα ερυθρό και φωτοβολία 14ν.μ. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1990 έγινε αυτοματοποίηση του φάρου και μετατροπή του σε ηλιακό με χαρακτηριστικό αναλάμπων λευκό με μία δέσμη ερυθρή ανά 10δλ και φωτοβολία 12ν.μ. για το λευκό και 9 ν.μ. για το ερυθρό.

Το κτίριο είναι μια ισόγειος οικία αποτελούμενη από 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, χολ (διαδρόμου) με συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια 82m². Ο πύργος είναι εξωτερικός τετράγωνος, εσωτερικός κυκλικός διαμέτρου 2,2m και ύψους 15m. Πλησίον της οικίας υπάρχει οίκημα λιθόκτιστο αποτελούμενο από αποθήκη και WC. Ο φάρος βρίσκεται δυτικά του ακρωτηρίου Χελωνάτα ή Γλαρέντζα της νήσου Καυκαλίδα και σε εστιακό ύψος 19m.

To παλαιό κτίριο του Φάρου παραχωρήθηκε στο Δήμο Κάστρου Κυλλήνης για επισκευή και αναπαλαίωση.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.