Φάρος Άστρος

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Φάρος Άστρος

Επάνω σε ένα μικρό λοφίσκο κοντά στο λιμάνι του Παράλιου Άστρους στη Βόρεια Κυνουρία, δεσπόζει ένας τετράγωνος φάρος ο οποίος κατά το παρελθόν φώτιζε και οδηγούσε τα πλοία που έπλεαν κοντά στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, με ασφάλεια. Κοντά στο φάρο και μέσα στο δασύλλιο, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, ενώ λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω ένα υπαίθριο θέατρο όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο φάρος κτίσθηκε το 1893 και λειτούργησε μέχρι το 1999. Στη συνέχεια η λειτουργία του μεταφέρθηκε στον ανεμόμυλο, βόρεια από το κάστρο. Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της μικρής κωμόπολης.

Από το 1893 μέχρι το 1953 λειτούργησε με πυρσό πετρελαίου, με χαρακτηριστικό λευκές αναλαμπές διάρκειας τριών δευτερολέπτων και φωτοβολία 3 ναυτικά μίλια. Το εστιακό του ύψος είναι 22 μέτρα και κατά τη περίοδο αυτή ήταν επιτηρούμενος από φαροφύλακα. Τελευταίος φαροφύλακας ήταν ο Κωνσταντίνος Παν. Κουτσογιάννης. Από το 1953 λειτούργησε ως μη επιτηρούμενος έως το 1999 που σταμάτησε να λειτουργεί. Ο εφοδιασμός του φάρου με ασετιλίνη γινόταν μία φορά το χρόνο με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού (Φαναριέρα).

Ο φάρος στο Παράλιο Άστρος αποτελεί παραδοσιακό μνημείο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της χώρας. Για το λόγο αυτό, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από του Υπουργείο Πολιτισμού το 2013 σύμφωνα με το ΦΕΚ 30/A.A.Π./11-02-2013. Το Παράλιο Άστρος όπου βρίσκεται ο φάρος, απέχει 4 χιλιόμετρα από την πόλη τους Άστρους και 49 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Η πρόσβαση τόσο στο Παράλιο Άστρος όσο και στο φάρο είναι πάρα πολύ εύκολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το θρύλο, στο σημείο όπου βρίσκεται ο φάρος, αποβιβάστηκε στις 19 Ιουνίου του 1821 ο Δημήτριος Υψηλάντης κατά την άφιξή του στην επαναστατημένη Ελλάδα. Σε απόσταση 150 μέτρων, υπάρχει η επονομαζόμενη σπηλιά της Μπουμπουλίνας, διαμέσου της οποίας και μυστικών στοών γινόταν ο εφοδιασμός σε τρόφιμα και πολεμοφόδια των αγωνιστών που βρισκόντουσαν στο Κάστρο του Άστρους τα χρόνια της Επανάστασης.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.