Φάρος Δύσβατο

Translate English Version

Φάρος Δύσβατο 8110

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1903 πάνω στην έρημη νησίδα Δύσβατο στο στενό μεταξύ Άνδρου και Τήνου. Αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή εναλλασσόμενη με μια ερυθρή ανά 10 δευτερόλεπτα, και φωτοβολία τα 15 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν και ο φάρος άρχισε να λειτουργεί ως επιτηρούμενος ηλιακός, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 16 ναυτικά μίλια.

Ο λιθόκτιστος πύργος είναι κυκλικός, ύψους 9 μέτρων, πάχους 80 εκατοστών και διαμέτρου 1,70 μέτρων. Μέχρι το 1970 τον φάρο επιτηρούσε φαροφύλακας που έμενε σε λιθόκτιστη οικία αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα και χολ, συνολικού εμβαδού 70 μ². Εκτός της οικίας υπάρχει μια αποθήκη, λουτρό και τουαλέτα συνολικού εμβαδού 17 μ². Ο φάρος βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο των νησιών του στενού Άνδρου – Τήνου, αριστερά των εισερχόμενων στο στενό, σε εστιακό ύψος 33 μέτρων. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται με πλωτό σκάφος από την Πάνορμο ή τον λιμένα της Τήνου.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.