Δύσβατο

Translate English Version

Δύσβατο 8110

Πρωτολειτούργησε το 1903 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή εναλλασσόμενη με μια ερυθρή ανά 10δλ και φωτοβολία 15 ν.μ. Στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλιακός, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ και φωτοβολία 16 ν.μ.

Το κτίριο είναι λιθόκτιστη οικία αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα και χωλ, συνολικού εμβαδού 70m². Ο πύργος είναι κυκλικός, λιθόκτιστος ύψους 18m, πάχους 0.80m και διαμέτρου 1,70m. Εκτός κτιρίου υπάρχει μια αποθήκη, λουτρό και WC συνολικού εμβαδού 17m².

Ο Φάρος βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο των νησιών του στενού Άνδρου – Τήνου, αριστερά των εισερχόμενων στο στενό, σε εστιακό ύψος 33m και η πρόσβαση γίνεται με πλωτό σκάφος από τον λιμένα της Τήνου.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.