Φάρος Ακρωτηρίου

Translate English Version

Φάρος Ακρωτηρίου 8760

O φάρος του Ακρωτηρίου, ένας από τους ομορφότερους των Κυκλάδων. Πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μια παρατεινόμενη λευκή αναλαμπή ανά 30δλ και φωτοβολία 23 ναυτικά μίλια. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1988 οπότε και έγινε πλήρης αυτοματοποίηση του, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10δλ και φωτοβολία 24 ναυτικά μίλια.

Ο πύργος είναι λιθόκτιστος (μωσαϊκό και πέτρα αρμολογημενη), εξωτερικά κυκλικός ύψους 10 μέτρων, συνεχιζόμενο επί της ισόγειας οικίας φαροφυλάκων. Η ισόγειος οικία αποτελείται από ένα διάδρομο, τρία υπνοδωμάτια, τουαλέτα, κουζίνα και εξωτερικούς βοηθητικούς χώρους.

Ο Φάρος βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Θήρας, 350 μέτρα από την ακτή, σε εστιακό ύψος 100 μέτρων και η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτωμένου δρόμου από τον λιμένα της Θήρας μέχρι την είσοδο του Φάρου. Απέχει 5 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι και η κοντινότερη παραλία είναι η Κόκκινη Παραλία. Ο φάρος υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02 (Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02).

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.