Φάρος Ασπρόπουντα

Translate English Version

Φάρος Ασπρόπουντα 8740

Ο φάρος χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μέτρων και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1921. Στην αρχή άναβε με φυτίλι ενώ στη συνέχει με μηχανισμό πετρελαιοατμού. Αν και είναι γνωστός ως Φάρος Ασπρόπουντα, δεν βρίσκεται στην Ασπρόπουντα αλλά στη θέση “Κάβος του Μιχέλου”. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου. Το 1986 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν και ο φάρος από τότε λειτουργεί ως επιτηρούμενος ηλιακός με χαρακτηριστικό τρείς λευκές αναλαμπές ανά 30 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 17-20 ναυτικά μίλια.

Το κτίριο όπου παλιά έμεναν οι φαροφύλακες αποτελείται από μία τετράγωνη λιθόκτιστη οικία με δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα και αποθήκη. Επίσης υπάρχουν βοηθητικά κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως τουαλέτες και αποθήκες. Ο πύργος είναι λιθόκτιστος, κυκλικός, ύψους 11 μέτρων, πάχους 1 μέτρου με διάμετρο 3,50 μέτρα. Ο Φάρος βρίσκεται στην δυτική πλευρά του βορείου κορμού της νήσου Φολεγάνδρου, σε εστιακό ύψος 70 μέτρων και η πρόσβαση γίνεται με πλωτό σκάφος από τον λιμένα Καραβοστάσι της Φολεγάνδρου ή μέσω μονοπατιού σε 15’ λεπτά από τη παραλία Λιβαδάκι ή σε 60’ λεπτά από την Άνω Μεριά. Σήμερα αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού και η θέα που προσφέρει προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου είναι μοναδική.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.