Φάρος Λιβάδα

Translate English Version

Φάρος Λιβάδα 8140

O φάρος της Λιβάδας είναι από τους πιο επιβλητικούς φάρους του Αιγαίου. Κατασκευάστηκε το 1910 και αρχικά λειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστική λευκή αναλαμπή και φωτοβολία 12 ναυτικά μίλια. Ο φάρος βρίσκεται στο ακρωτήριο του Παπάργυρα στην βορειοανατολική πλευρά της Τήνου, κοντά στο χωριό Λιβάδα και σε εστιακό ύψος 41 μέτρων. Ο δρόμος προς το φάρο ξεκινάει από το χωριό Στενή. Είναι χωματόδρομος και αρκετά δύσβατος ενώ τα τελευταία 500 περίπου μέτρα απαιτούν πεζοπορία. Δίπλα στέκει το κτίριο όπου διέμεναν οι φαροφύλακες. Το κτίριο είναι μία τετράγωνη λιθόκτιστη οικία αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια και κουζίνα, συνολικού εμβαδού 70 τμ². Ο πύργος είναι κυκλικός ύψους 10 μέτρων, πάχους 0.80 και έχει διαμέτρο 1,80 μέτρα. Εκτός κτιρίου υπάρχει μια αποθήκη, τουαλέτα και φούρνος. Δυστυχώς ο φάρος μαζί με τα παρακείμενα κτίσματα είναι εγκαταλελειμμένα και παρουσιάζουν πολλές φθορές τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1946 στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1981 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικατα­στάθηκαν, ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτούργησε ως ηλιακός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 15 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 7 ναυτικά μίλια.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.