Φάρος Λιθάρι

Translate English Version

Φάρος Λιθάρι 6020

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1894 στη περιοχή Λιθάρι στο νησί της Σκύρου. Το ύψος του πύργου του είναι 12,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος 95 μέτρα. Αρχικά εξέπεμπε μία λευκή αναλαμπή κάθε 15 δευτερόλεπτα και η φωτοβολία του έφτανε τα 25 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1949 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1988 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και ο φάρος λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλιακός με χαρακτηριστικό τρεις λευκές αναλαμπές ανά 30δλ και φωτοβολία τα 16 ναυτικά μίλια. Το κτίριο είναι τετράγωνο συνολικής επιφάνειας 140μ² και είναι το μοναδικό διώροφο από κατασκευής φαρόσπιτο στην Ελλάδα. Είναι λιθόκτιστο και αποτελείται από το ισόγειο με τρία δωμάτια, μια κουζίνα και ένα χολ και τον επάνω όροφο με δύο δωμάτια και μια κουζίνα. Υπάρχει μια δεξαμενή πόσιμου ύδατος και μια δεξαμενή για χρήση κουζίνας. Εργασίες συντήρησης στο κτήριο έγιναν το 1957-58 για την αποκατάσταση των ζημιών από το μεγάλο σεισμό στην Αγριά του Βόλου την 15η Απριλίου του 1955 και το 1972-77 στο πύργο του φάρου.

Από τις 15 Ιουνίου 2012, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο φάρος έχει χαρακτηριστεί μνημείο «διότι αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα φάρου, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος». Επίσης χαρακτηρίστηκε ως μνημείο ο μηχανισμός του (μηχανικά μέρη, μηχανισμός ανέλκυσης αντιβάρων, κωνικοί τροχοί, πλάκα περιστροφής, χρονόμετρο, οπτικό σύστημα Fresnel) «διότι αποτελεί σημαντική τεχνική και επιστημονική μαρτυρία για τα φωτιστικά συστήματα των φάρων στο τέλος του 19ου αιώνα». Ο αυθεντικός μηχανισμός κατασκευάστηκε από την εταιρεία Chance Brothers  το 1892 και σώζεται έως σήμερα αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται. Ο φάρος Λιθάρι βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη της νήσου Σκύρου, στο ομώνυμο ακρωτήρι και σε εστιακό ύψος 96 μέτρων. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται με πλωτό σκάφος από τον λιμένα Λιναριάς Σκύρου, αλλά υπάρχει και μονοπάτι για τους φίλους της πεζοπορίας. Αν αποφασίσετε να πάτε με τα πόδια η διαδρομή διαρκεί περίπου 2.30 ώρες.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.