Φάρος Ρέπι

Translate English Version

Φάρος Ρέπι 6080

Πρωτολειτούργησε το 1914 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σκαρδαμύσσο με τομέα ερυθρό και φωτοβολία 16ν.μ. για το λευκό και 11ν.μ για το ερυθρό. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1989 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος αυτοματοιήθηκε και λειτούργησε ως ηλεκτρικός μέχρι το 1995 οπότε και έγινε η μετατροπή του σε ηλιακό με χαρακτηριστικό δυο λευκές αναλαμπές με ένα τομέα ερυθρό ανά 10δλ και φωτοβολία 12ν.μ. για το λευκό και 8ν.μ. για το ερυθρό.

Το κτίριο είναι μια ισόγειος οικία, αποτελούμενη από τέσσερα δωμάτια και δυο βοηθητικά, με εμβαδόν περίπου 120m². Ο πύργος είναι κυκλικός συνεχόμενος της οικίας ύψους 15,1m.

Βρίσκεται στην δυτική ακτή του διαύλου Σκιάθου-Σκοπέλου και σε εστιακό ύψος 39m και η πρόσβαση γίνεται με πλωτό σκάφος από τον λιμένα της Σκιάθου.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.