Αντίπαξοι

Translate English Version

Αντίπαξοι 0350

Ο φάρος στους Αντιπαξούς κατασκευάστηκε το 1906. Το ύψος του τετράγωνου πύργου επί οικίας ειναι 10.9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 41 μέτρα συνεχιζόμενος με την κατοικία των φαροφυλάκων. Το αρχικό φωτιστικό του μηχάνημα ήταν κατοπτρικό Δ τάξεως. Ο φάρος βρίσκεται στην θέση Νοβάρρα στην ΝΑ άκρη των Αντιπαξώφν. Η υψηλή υγρασία της περιοχής και οι συχνές ομίχλες "κατάπιναν" το φως του και έτσι θεωρήθηκε αναγκαίο η συμπλήρωσή του με έναν ακόμη φάρο στην θεση του ακρωτηρίου Βαρλαάμ. Το 1941 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και λειτούργησε πάλι το 1945. Σήμερα ο φάρος λειτουργεί στο ίδιο σημείο ως αυτόματος με φωτοβολία 12 ναυτικών μιλίων. Η πρόσβαση στον φάρο που λειτουργεί και σαν μουσείο με εκθέματα παλαιά εξαρτήματα και εργαλεία, γίνεται εύκολα με θαλάσσια ταξί από την Χώρα.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.