Φάρος Ντάνα

Translate English Version

Φάρος Ντάνα 4400

Ο πέτρινος φάρος χτίστηκε το 1870 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων για να καθοδηγεί τα πλοία στο Στενό του Πόρου. Λειτούργησε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε  το 1948 στα πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου ως επιτηρούμενος, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1989 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν με αυτόματο πυρσό ασετιλίνης και πλέον λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ο φάρος που αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου, αποτελείται από τετράγωνο πύργο ύψους 10 μέτρων και την οικία των φαροφυλάκων η οποία παραμένει άδεια από το 1954 όταν και έφυγε ο τελευταίος φαροφύλακας. Ο φάρος βρίσκεται στην βόρεια ακτή του νησιού, ανατολικά του λιμένος, σε εστιακό ύψος 31 μέτρων.

Το κτηριακό συγκρότημα ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 2011 με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και τη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ανακαινισμένος πλέον φάρος αποτελεί στολίδι για το νησί του Πόρου και σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο ναυτικής κληρονομιάς. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται με πλωτό σκάφος από τον λιμένα Πόρου ή μέσω ενός βατού μονοπατιού με χαμηλό βαθμό δυσκολίας. Η διαδρομή είναι ευχάριστη και ιδανική για όλη την οικογένεια. Ξεκινάει από την ήσυχη παραλία του Γερολιμένα όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Εκτός από τον όμορφο φάρο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την όμορφη θέα στο Σαρωνικό Κόλπο και τη χερσόνησο των Μεθάνων.

 

Σιδηρόπλεκτος οβελός με εξώστη

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.