Φάρος Χανίων

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Φάρος Χανίων 3040

Ο Φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης. Στέκεται στο ίδιο σημείο για πάνω από 5 αιώνες και η ιστορία του  συνδέεται με την ιστορία του λιμανιού. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς και η αρχική μορφή του ήταν διαφορετική από την σημερινή. Αρχικά, λειτούργησε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Κατά την διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας από το 1645 μέχρι το 1830 το λιμάνι των Χανίων δεν χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς με αποτέλεσμα ο φάρος να καταστραφεί. Όταν το 1830 οι Άγγλοι έδωσαν την Κρήτη στους Αιγύπτιους έγιναν πολλά δημόσια έργα. Ο φάρος επισκευάστηκε πάνω στην αρχική του βάση. Άλλαξε μορφή και άρχισε να μοιάζει περισσότερο με μιναρέ. Έχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί σε μπαλκόνι με γυάλινο πυργίσκο ενώ η βάση του φάρου χωρίζεται από τον υπόλοιπο φάρο με ξύλινη σχάρα.

Σύμφωνα με τους εγκυρότατους Αγγλικούς "φαροδείκτες" του 1847 και 1859 ο φάρος αναστηλώθηκε - πάνω στην Ενετική βάση του - και το 1839 λειτούργησε με τη νέα για την εποχή τεχνολογία. Πληροφορίες για το πότε σταμάτησε να λειτουργεί ως πυρσός ανοιχτής φλόγας δεν υπάρχουν. Λόγω του ότι βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή αποτελείται μόνο από τον πύργο και δεν υπάρχει κατοικία φυλάκων. Το 1864 ο Φάρος περιήλθε στην δικαιοδοσία της γαλλικής εταιρίας Οθωμανικών Φάρων και λειτούργησε με φωτιστικό μηχάνημα "κατοπτρικό Δ' τάξεως". Το 1933 λειτούργησε ως φανός λιμένος "ερυθρός σταθερός", αλλά το φωτιστικό του μηχάνημα καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1941. Αποκαταστάθηκε αργότερα και επαναλειτούργησε το 1945.

Ο φάρος έχει ύψος 21 μέτρα, με ύψος εστίας από την επιφάνεια της θάλασσας 26 μέτρα και φωτοβολία 7 ναυτικών μιλίων. Βρίσκεται επί του Ενετικού Πύργου, στην κεφαλή του εξωτερικού κυματοθραύστη στο παλαιό λιμάνι των Χανίων και η πρόσβαση στην είσοδο του φάρου γίνεται από ασφαλτωμένο δρόμο. Ο Φάρος των Χανίων προστέθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το 1913. Το 1962 χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο μνημείο. Είναι από τους παλαιότερους φάρους που διασώζονται ως τις ημέρες μας όχι μόνο στα ελληνικά παράλια ή της Μεσογείου αλλά και ένας από τους παλιότερους φάρους σε όλο το κόσμο.

 

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.