
Μονοπάτι Σιδηροδρομικών
Το μονοπάτι μήκους 5 χιλιομέτρων ξεκινάει λίγο μετά το χωριό Ηρακλειά και καταλήγει στον εγκαταλειμμένο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ασωπού. Η χάραξη του μονοπατιού έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Κάτω Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και συγκεκριμένα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας. Σκοπός της χάραξης ήταν η μεταφορά με ζώα υλικών και εργατών για την κατασκευή της γραμμής εξού και το όνομα «Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών». Βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παραμένει παρθένα και αναλλοίωτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αφού δεν υπάρχει οδική πρόσβαση παρά μόνο η σιδηροδρομική γραμμή.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής διαδρομής, οι πεζοπόροι μπορούν να απολαύσουν τις σπηλιές και το φαράγγι του Ασωπού, πέτρινες γέφυρες και γαλαρίες, απόκρημνα βράχια που κόβουν την ανάσα ενώ στη βάση του φαραγγιού κυλάει ο Ασωπός ποταμός. Το μονοπάτι ακολουθεί μία σχεδόν ισοϋψή πορεία παράλληλα με το φαράγγι πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Ο χρόνος πεζοπορίας συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.
Η αφετηρία βρίσκεται στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής λίγο μετά το χωριό Ηρακλειά. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει ένας ανηφορικός χωματόδρομος μήκους 2 περίπου χιλιομέτρων. Στο τέλος του χωματόδρομου υπάρχει σήμανση προς το μονοπάτι. Η υψομετρική διαφορά από την άσφαλτο μέχρι την αρχή του μονοπατιού είναι 200 μέτρα αλλά είναι το μόνο τμήμα της διαδρομής με τέτοια υψομετρική διαφορά. Το μονοπάτι είναι καλογραμμένο και αρκετά πλατύ αλλά υπάρχουν λιγοστά σημεία που χρειάζονται προσοχή. Η θέα είναι μοναδική και ο βαθμός δυσκολίας χαμηλός.
Είναι απαραίτητο να φοράτε παπούτσια πεζοπορίας και να έχετε μαζί σας άφθονο νερό. Όταν βγείτε στις γραμμές του τρένου θα πρέπει να έχετε τη προσοχή σας αν και δεν εκτελούνται πλέον δρομολόγια σε αυτό το τμήμα της γραμμής. Ολοκληρώνοντας τη πεζοπορία μπορείτε να κατευθυνθείτε στο Γοργοπόταμο για να θαυμάσετε την ομώνυμη γέφυρα και να χαλαρώσετε στα γραφικά ταβερνάκια. Μία επίσης όμορφη πεζοπορική διαδρομή στην ίδια περιοχή είναι αυτή που ξεκινάει από τη σιδηροδρομική γέφυρα Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού.