Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής

Translate English Version

Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής

Η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της Τρίπολης και στέκει επιβλητική ανάμεσα στα ερείπια αρχαίων ναών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντίνειας. Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου. Η αρχιτεκτονική της είναι μοναδική αφού συνδυάζει στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας με στοιχεία βυζαντινών επιρροών. Η αγιογράφηση ακολουθεί το ίδιο πνεύμα αφού τα αγιογραφούμενα πρόσωπα μοιάζουν με αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Η εκκλησία ανήκει στο Μαντινειακό Σύνδεσμο. Η θεμελίωσή του ναού έγινε το 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο το Β’ Φιλιππαίο. Εμπνευστής και δημιουργός, ο αρχιτέκτονας, ζωγράφος και αγιογράφος Κώστας Παπαθεοδώρου, μαθητής του γνωστού αρχιτέκτονα Κώστα Πικιώνη. Ο Κώστας Παπαθεωδώρου έχτισε την εκκλησία με μεράκι και πολύ προσωπική εργασία αποκαλώντας τη έργο ζωής. Την εποχή που ανατέθηκε σρον Παπαθεοδώρου η ανέγερση του ναού, δούλευε στο Υπουργείο Πολιτισμού πλάι στον αείμνηστο Σπύρο Μαρινάτο. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο υποθργείο και αφοσιώθηκε ολοκληρωρικά στην ανέγερση του ναού.

Η εκκλησία έχει χτιστεί με φυσικά υλικά χωρίς καθόλου τσιμένο. Σύμφωνα με μύθους έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά αρχαίων ναών, ενώ τι ίδιο το κτίσμα πατάει στα θεμέλια αρχαίου ναού. Η Αγία Φωτεινή απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Είναι γνωστό πως Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, το ίδιο σημαίνει και το όνομα Λυκάων, που είναι οικιστής της Αρκαδίας. Αυτό που κατάφερε ο αρχιτέκτονας είναι να συνδυάσει με ένα τρόπο μοναδικό ψηφιδωτά δάπεδα που απεικονίζουν αρχαίους μύθους με χριστιανινές ιστορίες, καμάρες, κίονες και αετώματα με στοιχεία από ντόπιες φτωχικές οικίες.

Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα ενώ στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τον Δήμο Μαντινείας. Τα τρία κτίσματα, ο ναός, το Φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον συμβολίζουν την Αγία τριάδα.