Σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής

Translate English Version

Σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής

To σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στους πρόποδες της Γκιώνας, σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων κοντά στο χωριό Συκιά ή Συκέα. Το εκκλησάκι κτίστηκε στην είσοδο της σπηλιάς εντός της οποίας βρέθηκε η Θαυματουργή Εικόνα της «Ζωοδόχου Πηγής Αρσαλής». Πίσω από το τέμπλο της  εκκλησίας υπάρχει  φυσική  λίμνη, η οποία  μέχρι  το  τέλος της άνοιξης είναι γεμάτη νερό και δημιουργεί μια  μυσταγωγική  ατμόσφαιρα. Αρσαλή, σημαίνει Αγία Ιερουσαλήμ, στον συντετμημένο Λιδορικιώτικο τύπο. Πλήθος πιστών συρρέει για να προσκυνήσει στο εκκλησάκι, ανάμεσα στους πανάρχαιους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, αλλά και τη μικρή φυσική λίμνη του σπηλαίου.

Σύμφωνα με τη παράδοση τα παλιά χρόνια από τα διάφορα κοπάδια που υπήρχαν τότε στην περιοχή, εξαφανιζόταν συνεχώς ένα κριάρι. Όταν αυτό εμφανιζόταν, είχε πάντοτε την μουσούδα του βρεγμένη, πράγμα περίεργο γιατί εκεί γύρω δεν υπήρχε τότε γνωστή πηγή. Κάποια στιγμή το τσοπανόπουλο (της στάνης που ανήκε το κριάρι) ακολούθησε το κριάρι και τότε ανακάλυψε την σπηλιά μέσα στην οποία υπάρχει πηγή νερού. Μπαίνοντας μέσα και ενώ ήταν  σκοτεινά είδε ένα φως στο βάθος της σπηλιάς.

Προχωρώντας προς τα εκεί αντίκρισε μια νεαρή κοπέλα η οποία χτένιζε τα μαλλιά της. Καθώς την πλησίασε, αυτή εξαφανίστηκε μέσα από τον βράχο. Αμέσως  μετά από αυτό το γεγονός, επέστρεψε στο χωριό, όπου ανέφερε την ανακάλυψή του αυτή και το τι είχε συμβεί μέσα στην σπηλιά. Από τότε και μετά πάρα πολλοί βοσκοί ανέφεραν ότι κι αυτοί είχαν δει αυτή την κοπέλα να χτενίζει τα μαλλιά της και ότι μόλις επιχειρούσαν να την πλησιάσουν, αυτή πάντοτε εξαφανιζόταν. 

Κάποια στιγμή δεν ξαναεμφανίστηκε και στο σημείο που χτένιζε τα μαλλιά της βρέθηκε η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής (Αρσαλής). Έτσι οι χωριανοί έκτισαν ένα πρόχειρο εκκλησάκι προς τιμήν της. Το  εκλησάκι γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, τη Παρασκευή του Πάσχα, οπότε και τελείτε Θεία Λειτουργία. Ακριβώς δίπλα, υπάρχει και ένα δεύτερο εκκλησάκι, ο Άγιος Δημήτριος σε μιά διπλανή μικρότερη σπηλιά. 

Για να φτάσει κάποιος στο εκκλησάκι θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο από το χωριό Συκιά προς το Λιδορίκι. Ένα περίπου χιλιόμετρο μετά τη Συκιά κάνοντας μια παράκαμψη  αριστερά προς το βουνό και αφού διασχίσει ένα χωματόδρομο 2 περίπου χιλιομέτρων, θα βρεθεί μπροστά σε ένα πανέμορφο σπήλαιο που στο εσωτερικό του βρίσκεται μια εκκλησία, της  «Ζωοδόχου Πηγής».