Ανεμόμυλοι Χώρας Σερίφου

Translate English Version

Ανεμόμυλοι Χώρας Σερίφου

Οι ανεμόμυλοι στην πλατεία των Μύλων είναι από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα της Χώρας της Σερίφου. Βρίσκονται στην είσοδο της Άνω Χώρας και αποτελούν ένα στολίδι για τον όμορφο οικισμό. Σήμερα διασώζονται μόνο τρεις ανεμόμυλοι από τους οκτώ που υπήρχαν στο σημείο ενώ σε όλο το νησί υπήρχαν διάσπαρτοι 20 ανεμόμυλοι. Και οι τρεις έχουν αναστηλωθεί αποτελώντας ένα στολίδι για τον γραφικό οικισμό.

Οι μύλοι με την σημερινή τους μορφή ανήκουν στον τύπου του «εξετροχάρη», του ανεμόμυλου δηλαδή με κατακόρυφα πτερύγια και οριζόντιο άξονα που είναι τοποθετημένος στο σταθερό κτίσμα και όχι σε κινητή κωνική οροφή. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι γνωστός ως και «μονόκαιρος» αφού εκμεταλλεύεται έναν και μόνο άνεμο. Ωστόσο στο νησί υπήρχαν και άλλου τύπου μύλων.

Ο άνεμος έθετε σε περιστροφική κίνηση τα πτερύγια που αποτελούνταν από τρίγωνα πανιά. Ένα σύστημα τροχών μετέδιδε την κίνηση σε άλλον άξονα που κατέληγε σε μεγάλη, στρογγυλή μυλόπετρα (παναριά), η οποία με την σειρά της περιστρεφόταν επάνω σε μία σταθερή πέτρα (καταριά). Ανάμεσα στις δύο πέτρες αλέθονταν τα σιτηρά για να γίνουν αλεύρι. Ο μυλωνάς αμειβόταν κρατώντας ένα μέρος της αλεσμένης ποσότητας, το ονομαζόμενο «ξάι».