Ο Μύλος του Άμαλλου στην Αντιμάχεια

Translate English Version

Ο Μύλος του Άμαλλου στην Αντιμάχεια

Στην Αντιμάχεια σώζονται οκτώ (8) ανεμόμυλοι, άλλοι σε άριστη κατάσταση κι άλλοι υπό διάλυση. O Μύλος του Άμαλλου είναι ο πιο επιβλητικός και ο μόνος συντηρημένος και εν λειτουργία σε όλο το νησί. Βρίσκεται στο κέντρο της Αντιμάχειας και είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού. Αν και παρέμεινε κλειστός για κάμποσα χρόνια  λόγω του ότι χρειαζόταν ανακατασκευή και πλήρη αντικατάσταση της ξυλείας, ο ιδιοκτήτης κατάφερε να αναστήσει τον μύλο και να τον καταστήσει και πάλι πλήρως λειτουργικό. Πλέον, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα τρία πατώματα του μύλου και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μετατροπής του σιταριού σε αλεύρι.

Στο ισόγειο είναι ο χώρος όπου ο μυλωνάς δεχόταν τους πελάτες, ξαπόσταινε ή και έμενε μερικές φορές. Εκεί, εκτός από ένα μικρό κρεββάτι και μερικά προσωπικά αντικείμενα βρίσκεται και το πέτρινο εκκρεμές, μια πέτρα μεγάλη, διάτρητη, μ’ ένα σχοινί που φτάνει μέχρι το πηδάλιο (τιμόνι) του μυλωνά στο δεύτερο πάτωμα και με τις ανάλογες κινήσεις ρυθμίζονται οι στροφές της μυλόπετρας ακόμη και το σταμάτημα του μύλου.

Μέσω μιας λίθινης, ελικοειδούς σκάλας ο επισκέπτης ανεβαίνει στο πρώτο πάτωμα όπου είναι ο χώρος όπου συλλέγεται και τοποθετείται σε σακιά το αλεσμένο αλεύρι. Ο μύλος σε πλήρη λειτουργία μπορούσε να παράγει μέχρι και 700 κιλά αλεύρι την ημέρα. Στο δε΄τερο πάτωμα βρίσκεται η μυλόπετρα και η ρόδα, ένας ξυλόγλυπτος ογκώδης τροχός με 60 γοφούς και φανάρι, που θυμίζουν γρανάζια μηχανών.

Το 1944, ο μύλος κατασχέθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές για να αλέθει σίκαλη αποκλειστικά για το στρατό των Γερμανών, αλλά με τη βοήθεια του μύλου σώθηκαν και πολλοί κάτοικοι του χωριού από την πείνα. Στην αυλή του Μύλου λειτουργεί εκθετήριο με τον παλιό εξοπλισμό του μύλου, τον άξονα και τα πρωτότυπα χειροποίητα ξυλόγλυπτα όργανα, σχέδια και μελέτες, και αναμνηστικά με θέμα πάντα το μύλο.