Αράχωβα

Translate English Version

Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι μια ορεινή, γραφική κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, στον νομό Βοιωτίας. Aποτελεί τόσο έναν παραδοσιακό οικισμό με όμορφα πέτρινα σπίτια, στενά σοκάκια και πηγές, όσο και τον δημοφιλέστερο χειμερινό τουριστικό προορισμό, που προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων με σημαντικότερη αυτή του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Αράχωβας είναι η γραφικότητα που την διακρίνει. Ένας περίπατος μέσα στην πόλη προκαλεί στον επισκέπτη τον θαυμασμό για την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών με τους πετρόχτιστους τοίχους και τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές.

Χτισμένη σε υψόμετρι 1.000 μέτρων, πάνω σε πέντε λόφους και σε απόσταση μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, το στολίδι του Παρνασσού θεωρείται το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας. Πέρα από το άρτιο χιονοδρομικό της κέντρο, αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Ιωάννη με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες και το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας που φιλοξενεί την αραχοβίτικη σημαία, την πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης και οπωσδήποτε τους Δελφούς.

Τα αξιοθέατα των Δελφών είναι αναρίθμητα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο Ναός του Απόλλωνα, το  Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Ιερά Οδός, η Κασταλία Πηγή και ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας, ενώ οι Δελφοί αποτελούν αυτόνομο προορισμό και για πεζοπόρους, καθώς είναι γνωστοί για το αρχαίο μονοπάτι των προσκυνητών από την Κίρρα στους Δελφούς.

Τέλος, απαραίτητες στάσεις αποτελούν η πλατεία Λάκκα, η οποία είναι η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία της Αράχωβας με τα δεκάδες μαγαζιά και τον υπέροχο στολισμό, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα,  το ρολόι στον απόκρημνο βράχο και το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας δίπλα στο βράχο του ρολογιού.

Δείτε