Αράχωβα
Η Αράχωβα είναι μία ορεινή και γραφική κωμόπολη του νομού Βοιωτίας. Είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων και χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Τα όμορφα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τα στενά σοκάκια, οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά και η φανταστική θέα προς το κάμπο της Ιτέας κάνουν την Αράχωβα να ξεχωρίζει. Η κωμόπολη αποτελεί ένα δημοφιλή χειμερινό τουριστικό προορισμό λόγω της εγγύτητάς της με το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε όμως κυρίως λόγω της γειτνίασή της με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου βοήθησαν την Αράχωβα να αναπτυχθεί, ενώ η κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού στα μέσα της δεκαετίας του ’70 της έδωσε μεγαλύτερη ώθηση.
Ονομασία
Για τη προέλευση της ονομασίας, υπάρχουν αρκετές εκδοχές με την επικρατέστερη να προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Orechoba που σημαίνει καρυδότοπος. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από το παλαιό χωριό Ράχωβο Γρεβενών από το οποίο ήρθαν οι κάτοικοι διωγμένοι από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ενώ μία Τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι η περιοχή ήταν γνωστή ως Ράχωβα από τα χρόνια της Επανάστασης. Η λέξη Ράχωβα έχει ελληνική ρίζα και προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «ράχις» και «ωβάς», η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζούσαν σε μικρότερους οικισμούς.
Ιστορία
Βρισκόμενη επάνω στη κύρια οδό που συνδέει τους Δελφούς με τη Θήβα και τη πεδιάδα της Άμφισσας με τη Βοιωτία, ο ρόλος της Αράχωβας από την αρχαιότητα ήταν πάντα σημαντικός και τη βοήθησε στην ανάπτυξή της. Διάσπαρτα ίχνη κατοίκησης υπάρχουν στη περιοχή από το 1,200 π.Χ., ενώ τα αρχαιότερα ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π.Χ.). Το σημερινό χωριό ιδρύθηκε γύρω στα 1300 μ.Χ. από τον ευπατρίδη φεουδάρχη Ντε Νέσλε, ο οποίος ένωσε μικρούς οικισμούς της περιοχής σε έναν στη θέση Άι Γιάννης της σημερινής Αράχωβας. Το μέρος αυτό ήταν το πλέον κατάλληλο αφού ήταν υπήνεμο, είχε τρεχούμενα νερά και φυσική προστασία από το χιονιά και το παγετό. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι του χωριού είχαν ενεργό ρόλο και το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές. Το Νοέμβριο του 1826, ο οπλαρχηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα στη μάχη της Αράχωβας 2.000 τουρκαλβανούς του Μουσταφάμπεη απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό απελευθερώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1828 από τον Δημήτριο Υψηλάντη.
Αξιοθέατα
Χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων, πάνω σε πέντε λόφους και σε απόσταση μόλις 160 χιλιομέτρων από την Αθήνα, το στολίδι του Παρνασσού όπως αποκαλείται, θεωρείται το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Πέρα από το άρτιο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, αξίζει να επισκεφτείτε το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες και το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας που φιλοξενεί την αραχωβίτικη σημαία, την πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης. Επίσης τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών που απέχει μόνο 10,4 χιλιόμετρα (11 λεπτά) από το κέντρο της πόλης.
Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η πλατεία Λάκκα, η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία της Αράχωβας με τα δεκάδες μαγαζιά και τον υπέροχο στολισμό, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου όπου θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα, το ρολόι στον απόκρημνο βράχο και το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας δίπλα στο βράχο του ρολογιού. Εάν βρεθείτε στην Αράχωβα, μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το γραφικό ορεινό χωριό Αγόριανη ή Επτάλοφος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Τι να κάνετε στην Αράχωβα
Η Αράχωβα προσφέρεται για χαλαρωτικές βόλτες και μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση για δραστηριότητες στη φύση όπως ιππασία στο Λιβάδι, σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, πεζοπορία στα μονοπάτια του βουνού, ποδήλατο βουνού, βόλτα με snow mobile, οργανωμένες περιηγήσεις με ATV και Buggy καθώς και βόλτες με χιονορακέτες.
Διαμονή – Εστίαση – Τοπικά Προϊόντα
Στην Αράχωβα θα βρείτε πολλές επιλογές διαμονής και εστίασης. Επισκεφθείτε τις τοπικές ταβέρνες για να δοκιμάσετε ντόπια κρεατικά τα οποία μπορείτε να συνοδέψετε με μπρούσκο αραχωβίτικο κρασί. Στη κωμόπολη υπάρχουν επίσης πολλοί χώροι νυκτερινής διασκέδασης. Άλλωστε η Αράχωβα είναι γνωστή για τη νυκτερινή της ζωή κυρίως τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα που το γραφικό χωριό κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης καταστήματα πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης και τοπικών προϊόντων. Μη παραλείψετε να αγοράσετε Αραχωβίτικα υφαντά, το ντόπιο τυρί «Φορμαέλα Αράχωβας», χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού καθώς και τοπικό τσίπουρο.
Πρόσβαση
Η πρόσβαση στην Αράχωβα είναι πολύ εύκολη. Η κωμόπολη απέχει 171 χλμ. (2 ώρες και 15 λεπτά) από την Αθήνα, 372 χλμ. (4 ώρες και 22 λεπτά) από τη Θεσσαλονίκη, 26,6 χλμ. (41 λεπτά) από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, 27.1 χλμ. (35 λεπτά) από την Αγόριανη, 43.5 χλμ. (45 λεπτά) από το Γαλαξείδι, 29.7 χλμ. (31 λεπτά) από την Ιτέα και 33 χλμ. (31 λεπτά) από τη Λιβαδειά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι Σαββατοκύριακα και ημέρες με έντονη τουριστική κίνηση αν και στη πόλη λειτουργεί δημοτικός και ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, ενδέχεται να δυσκολευτείτε να βρείτε ελεύθερο χώρο.