Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Translate English Version

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1967 και βρίσκεται σε χώρο που δώρισε ο Δήμος Κερκυραίων στην παραλιακή οδό της Γαρίτσας, στη πόλη της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που έχει ως κύριο σκοπό την ανάδειξη των γλυπτών του ναού της Αρτέμιδος αλλά και άλλων αρχαιοτήτων από την αρχαία πόλη αλλά και το υπόλοιπο νησί. Μερικά χρόνια αργότερα το Μουσείο επεκτάθηκε ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα ευρήματα που προέκυψαν από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Από το 2012 έως το 2016 πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης του κτηριακού συγκροτήματος και εκσυγχρονισμού της έκθεσης.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Μέσα από περισσότερα από 1.600 εκθέματα ξεδιπλώνεται η ιστορία του νησιού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζει το μνημειώδες αέτωμα από τον ναό της Αρτέμιδος με την παράσταση της Γοργούς, το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Στο ισόγειο του κτηρίου εκτίθεται μικρό τμήμα της συλλογής με εκθέματα από την Παλαιολιθική έως και την εποχή του Χαλκού καθώς και με ευρήματα που σχετίζονται με την ίδρυση της αρχαίας πόλης στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. αιώνα. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τέσσερις αίθουσες που φιλοξενούν το κύριο όγκο της έκθεσης. Μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της Κέρκυρας  από τον 7ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Τα ευρήματα προέρχονται από την αγορά, τα λιμάνια, τα ιερά, τις ιδιωτικές κατοικίες, τα εργαστήρια και το νεκροταφείο της αρχαίας Κέρκυρας, καθώς επίσης και ενδεικτικά εκθέματα από άλλες θέσεις του νησιού, όπως η Κασσιώπη, η Αχαράβη, ο Αλμυρός, ο Αφιώνας και η Ρόδα. Μέσα από αυτά τα αντικείμενα, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει πτυχές του τρόπου ζωής των κατοίκων της αρχαίας πόλης καθώς και τη σημασία που είχε ο θεσμός της πόλης - κράτους στη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας.

Από το σύνολο των εκθεμάτων ξεχωρίζει το αέτωμα από τον αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος, όπου η θεά παριστάνεται ως Γοργώ και που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού, διάφορα επιτύμβια μνημεία της ίδιας περιόδου, όπως ο «Λέων του Μενεκράτους» που χρονολογείται στο τέλος του 7ου αι. π.Χ., και τα σημαντικά επιγραφικά μνημεία, η στήλη του Αρνιάδα και το κιονόκρανο του Ξεμβάρους. Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχει ακόμη ένα άλλο εντυπωσιακό πώρινο αέτωμα του 500 π.Χ. από ναό που εικονίζει διονυσιακό συμπόσιο στο οποίο μετέχουν ο θεός Διόνυσος και ένας έφηβος ξαπλωμένοι πάνω σε κλίνη.