Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Φωτο: © Facebook Team - Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Translate English Version

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Το Μουσείο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Κτίστηκε το 1932 για να στεγάσει τα πολυάριθμα αντικείμενα που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου όσο και από προϊστορικούς οικισμούς στην κορινθιακή πεδιάδα. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Stuart Thompson, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της «Σχολής του Σικάγο», και η ανέγερσή του έγινε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με δωρεά της Ada Small Moore. Την δεκαετία του 1950 προστέθηκε η ανατολική πτέρυγα. Οι χώροι του μουσείου έχουν οργανωθεί γύρω από δύο αίθρια όπου εκτίθενται γλυπτά, ανάγλυφα, ελληνικές και λατινικές επιγραφές από την Αρχαία Κόρινθο. Στη πορεία του μέχρι σήμερα έχουν γίνει έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης διάφορων χώρων του κτηρίου.

Οι συλλογές περιλαμβάνουν ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορινθίας που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο. Στις αίθουσες του μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν προϊστορικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες ενώ μία αίθουσα είναι αφιερωμένη στο ιερό του Ασκληπιού. Η συλλογή χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

1. Η Κορινθία στα προϊστορικά χρόνια

Στον εκθεσιακό χώρο «Η Κορινθία στα Προϊστορικά χρόνια» εκτίθενται ποικιλόμορφα αγγεία και λατρευτικά ειδώλια από τις ανασκαφές στις θέσεις Κοράκου, Ζυγουριές, Αρχαία Κόρινθος και Γωνιά, που μαρτυρά την κατοίκηση και την έντονη δραστηριότητα στην περιοχή και κατά την προϊστορική περίοδο.

2. Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος

Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στην Κόρινθο ως πόλη κράτος. Εκεί εκτίθενται οι δίδυμοι Κούροι αλλά και αντικείμενα από σημαντικές κώμες και ιερά της πόλης – κράτους. Μέσα από αντικείμενα και οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται η εμπορική δραστηριότητα, τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, οι λατρευτικές αντιλήψεις, οι ταφικές πρακτικές, η ζωή στο σπίτι και τα πολεμικά γεγονότα που σημάδεψαν την τύχη της ελληνικής πόλης.

3. Ασκληπιείο, το ιερό θεραπευτήριο

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο Ασκληπιείο. Εκεί φιλοξενούνται μοναδικά ευρήματα από το ιερό του Ασκληπιού στην Αρχαία Κόρινθο, κυρίως πήλινα αναθήματα πιστών στη μορφή ανθρώπινων μελών του 4ου – 3ου αιώνα π.Χ.

4. Κόρινθος, αποικία Ρωμαίων

Ο επόμενος εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό γλυπτών και ενδιαφέροντα ψηφιδωτά από τα χρόνια που η πόλη ήταν Ρωμαϊκή αποικία αλλά και από την μετέπειτα βυζαντινή πόλη, καθώς και από την εποχή της Φραγκοκρατίας.

5. Αίθρια

Τέλος, τα αίθρια όπου εκτίθενται γλυπτά, ανάγλυφα, ελληνικές και λατινικές επιγραφές από την Αρχαία Κόρινθο καθώς και τεκμήρια της παρουσίας της κοινότητας των Ιουδαίων στη ρωμαϊκή πόλη.

 

Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Φωτογραφία: Facebook Team - Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου