
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη
H Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βαρσαμίτη είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αμοργού, στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, σε απόσταση 4 μόλις χιλιομέτρων από τη Χώρα της Αμοργού. Η Μονή που περιστοιχίζεται από πυκνή βλάστηση είναι κτισμένη σε σημείο που παλαιότερα υπήρχε μια πηγή σύμφωνα με την ιστορία και έχει θέα το λιμάνι των Καταπόλων, με το οποίο συνδέεται μέσω ενός μονοπατιού. Ο σχεδόν ερειπωμένος νερόμυλος στο σημείο μαρτυρεί την ύπαρξη νερού τις παλιές εποχές. Σήμερα, νερό ρέει από λιγοστές μικρότερες πηγές σε μικρή ακτίνα γύρω από το μετόχι. Αυτό συγκεντρώνεται σε μια στέρνα που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό, εξασφαλίζοντας ιδανικές ποσότητες για το πότισμα των λιγοστών περβολιών που υπάρχουν στο σημείο.
Η ονομασία Βαρσαμίτης προέρχεται από ένα αρωματικό και συνάμα φαρμακευτικό φυτό με ιδιαίτερα αντισηπτική δράση, ο βάρσαμος. Στο ναό υπάρχουν τοιχογραφίες από το 17ο αιώνα, καθώς επίσης και τόξα μεταξύ των κλιτών. Το υδρομαντείο του Απόλλωνος, το οποίο λειτουργούσε τους αρχαίους και χριστιανικούς χρόνους, στο χώρο του ναού ως «αγίασμα Βαλσαμίτη», συνδεόταν με την θρησκευτική παράδοση των ντόπιων κατοίκων. Η μονή ήταν εγκαταλειμμένη από το 1757 όταν πέθανε η τελευταία μοναχή που κατοικούσε εκεί. Το 2011 στο μοναστήρι εγκαταστάθηκε η Γερόντισσα Ειρήνη, μία τουρίστρια της Αμοργού που αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να αφοσιωθεί στο Θείο της κάλεσμα. Η Γερόντισσα ανέστησε την εγκαταλειμμένη μονή, στην οποία και παρέμεινε μέχρι το 2020, πριν μετεγκατασταθεί στην Ι.Μ. Αγίου Νικολάου στα Περιστέρια της Σαλαμίνας. Η Γερόντισσα είναι γνωστή για την σημαντική βοήθεια που προσφέρει σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. «Φέρτε μου εδώ κάποιον με κατάθλιψη και θα τον κάνω καλά» είναι τα λόγια της μοναχής, και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δεχθεί την βοήθειά της.
Την Τρίτη του Πάσχα έχει επικρατήσει η μεταφορά της εικόνας της Παναγιάς, από την Ιερά Μονή στα Κατάπολα μέσω του μονοπατιού.