Μονή Οσίου Λουκά

Translate English Version

Μονή Οσίου Λουκά

Στη δυτική πλαγιά του Όρους Ελικών, κάτω από την ακρόπολη του Αρχαίου Στείριου και απέναντι από τον Παρνασσό, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Λειβαδιά, βρίσκεται η γραφική Μονή του Οσίου Λουκά, η οποία αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO μαζί με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της ίδιας περιόδου, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου.

Ο Όσιος Λουκάς είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη, ο οποίος άσκησε φιλανθρωπικό και θεραπευτικό έργο ενώ είχε το χάρισμα να προφητεύει το μέλλον.

Ένα σύμπλεγμα δύο εκκλησιών, η μονή της Παναγίας και το Καθολικό, αποτελούν το συγκρότημα, ενώ πλαισιώνονται από βοηθητικά κτίσματα και κελλιά. Το Καθολικό, οι τοίχοι του οποίου διακοσμούνται από περίτεχνα ψηφιδωτά που θεωρούνται κορυφαία αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης, χτίσθηκε τον 11ο αιώνα για να στεγάσει το λείψανο του Οσίου, ενώ ο παλαιότερος ναός αφιερωμένος στην Παναγία χρονολογείται στο δεύτερο μισό τού 10ου αιώνα.

Στην κορυφή του λόφου της μονής Οσίου Λουκά υπάρχει κάστρο,χτισμένο στη θέση παλαιότερης οχύρωσης. Σώζονται οι τέσσερις πλευρές του τείχους, στην τοιχοποιία του οποίου περιλαμβάνεται ασβεστοκονίαμα και πλινθία.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η μονή, διαθέτοντας πλήθος από γλυπτά, χρυσά και αργυρά πινάκια, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, ήταν ξακουστή στο Βυζάντιο για τη πολυτέλεια της, η οποία ήταν ευδιάκριτη σε οποιοδήποτε σημείο. Στις μέρες μας σώζεται ένα τμήμα από χρωματιστές επενδύσεις των μαρμάρων και τα κιγκλιδώματά των παραθύρων. Στη θέση μιας παλαιότερης οχύρωσης, στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η μονή του Οσίου Λουκά, υπάρχει ένα κάστρο, από το οποίο σώζονται οι τέσσερις πλευρές του τείχους, στην τοιχοποιία του οποίου διακρίνεται ασβεστοκονίαμα και πλινθία.

Ως συλλογή γλυπτών, με έκθεση αρχιτεκτονικών μελών εξαιρετικής τέχνης από το μοναστήρι και την ευρύτερη περιοχή, λειτουργεί η τράπεζα της μονής από το 1993.Παράλληλα, στο βορδονάρειο, εκτίθενται αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα προερχόμενες από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεδεώνος στην περιοχή της Αντίκυρας.