
Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου
Η Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Όρων πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα. Είναι από τις πιο ιστορικές μονές της Μακεδονίας αφού από τη σκήτη πέρασαν ή ασκήτεψαν μεγάλοι Άγιοι της Ορθοδοξίας, όπως οι Γρηγόριος Παλαμάς, Διονύσιος ο εν Ολύμπω, Κοσμάς ο Αιτωλός, Όσιος Αντώνιος (πολιούχος Βέροιας) και Όσιος Θεοφάνης (πολιούχος Νάουσας). Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα, ενώ σαν Ιερά Μονή λειτούργησε τον 14ο αιώνα. Το 1822 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Διασώθηκε μόνο το παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στο βράχο. Ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1835 ενώ τη σημερινή της μορφή την πήρε στα μέσα του περασμένου αιώνα. Η Μονή λειτουργεί ως ανδρώα και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης & Καμπανίας.
Η μονή είναι φρουριακού τύπου όπως άλλωστε τα περισσότερα μοναστηριακά συγκροτήματα. Η είσοδος είναι εντυπωσιακή με ξύλινη πύλη που φέρει πλατυκέφαλα καρφιά για προστασία. Απέναντι από την είσοδο υπάρχει κιόσκι με τρεχούμενο νερό και αμέσως μετά το πρώτο αίθριο όπου βρίσκονται οι ξενώνες. Στη δεύτερη αυλή είναι το Συνοδικό, το Αρχονταρίκι, το μαγειρείο και η τράπεζα. Αριστερά υπάρχει μία σπηλιά που χρησιμοποιείται ως φυσικό ψυγείο καθώς έχει χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία όλες τις εποχές του έτους. Το σπήλαιο αυτό ονομάζεται «κρυολόγος» και χρησίμευε για την αποθήκευση τροφίμων.
Ο ναός έχει το σχήμα τρίκλιτης βασιλικής και το τέμπλο είναι του 1835. Φέρει πολλές παραστάσεις και συμπληρώνεται από χρυσωμένα βημόθυρα τα οποία πρέπει να είναι παλαιότερης εποχής. Οι δεσποτικές εικόνες στο τέμπλο είναι φιλοτεχνημένες πριν τη καταστροφή του 1822, ενώ οι υπόλοιπες είναι νεότερες. Στη μονή φυλάσσονται λείψανα Αγίων όπως του Ιωάννου Προδρόμου, Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Χαραλάμπους όπως και η Τίμια Κάρα του Αγίου Κλήμης Αχρίδος.
Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει περιβόλι και φυτείες με ελιές για τις ανάγκες της μονής. Στο επάνω μέρος υπάρχει άνοιγμα και χώρος όπου συνάζονται τα νερά για την ύδρευσή του μοναστηριού καθώς και το κοιμητήριο της μονής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται αρκετά ασκηταριά όπως το σπήλαιο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Η μονή γνωστή και ως Σκήτη της Βέροιας απέχει 15 περίπου χιλιόμετρα από τη πόλη της Βέροιας και για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο από τη πρωτεύουσα της Ημαθίας προς τη Βεργίνα και αφού περάσει το φράγμα του Αλιάκμονα να κινηθεί προς τα δεξιά παράλληλα με το ποτάμι.
Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού του Τιμίου Προδρόμου και την Κυριακή μετά των Αγίων Πάντων εορτάζει όλους τους Αγίους που εγκαταβίωσαν στη μονή. Η Σκήτη είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα και Παρασκευή μετά τις 17:00 και τις υπόλοιπες ημέρες από το πρωί μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 21:30.