Ασφοντυλίτης Αμοργού

Translate English Version

Ασφοντυλίτης Αμοργού

Πρόκειται για ερειπωμένο αγροτικό οικισμό όπου κρατάει στοιχεία από τους πρώιμους ιστορικούς ακόμη χρόνους. Η τοποθεσία του έγκειται στο μέσο περίπου του παλαιού μονοπατιού που ένωνε την Χώρα της Αμοργού με την Ιερά Μονή και την περιοχή της Αιγιάλης. Το σημείο προσέλκυε βοσκούς κυρίως τους μήνες της Άνοιξης, καθώς το παραδοσιακό αγροτικό έτος είχε μόνο δύο εποχές, καλοκαίρι και χειμώνα. Τότε οι βοσκοί άφηναν τις στάνες και οδηγούσαν τα κοπάδια τους στα ορεινά βοσκοτόπια και έτσι οι οικογένειες χωρίζονταν ακόμα και στη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Το όνομα του Ασφοντυλίτη δεν εντοπίζεται σε γραπτές πηγές, για την ίδια όμως περιοχή απαντώνται τα τοπωνύμια Ασφοντιλίδι και Ασφοντιλίτης. Μπορεί εύκολα όμως να υποθέσει κανείς ότι το όνομά του ο οικισμός το πήρε από τους ασφοδέλους που σχημάτιζαν χαλί στρωμένο την εποχή που υποδέχονταν τους εποχιακούς του κατοίκους. Ο Ασφοντυλίτης αποτελεί τον μεγαλύτερο αγροτικό συνοικισμό της Αμοργού που όμως βρίσκεται στο βόρειο ορεινό διαμέρισμα της Αιγιάλης και ο οποίος λόγω μεγέθους οικιστών –που προήλθαν από την ικανή έκταση της καλλιεργήσιμης γης που διέθετε- και της μεγάλης απόστασης από τα γενέθλια χωριά του -2,5 ώρες δύσβατου ορεινού δρόμου από το πλησιέστερο-, διαμόρφωσε δομές που απηχούν τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλέγματος αστικού τύπου.

Στον Ασφοντυλίτη διακρίνουμε περιοχές δημόσιου χώρου που αναπτύχθηκαν σοφά σε στρατηγικά σημεία του, εκμεταλλευόμενες τόσο τη μορφολογία και τις κλίσεις του εδάφους, όσο και τη σχέση τους με τον κύριο άξονα επικοινωνίας που περνούσε από εκεί και τον συνέδεε με τα άλλα χωριά. Ο Ασφοντυλίτης,ευρισκόμενος στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, αποτελεί ένα μοναδικό σημείο πολιτιστικής αναφοράς με παγκόσμια σημασία. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ασφοντυλίτη με μεταφορικό μέσο, ενώ σε αυτό το σημείο υπάρχει μονοπάτι που κατηφορίζει στην παρθένα παραλία Χάλαρα.